От 1 ноември паркирането в целия столичен район "Лозенец" става платено, след като и горната част на квартала влиза в зелената зона.

От същата дата зелена зона ще има и в част от район "Красно село" - между булевардите "И. Гешов", "П. Славейков", "Тотлебен" и "Г. Софийски", в част от район "Възраждане" - между булевардите "Константин Величков", "Сливница", "Александър Стамболийски" и улиците "Димитър Петков" и "Опълченска", и в район "Оборище" - между булевардите "Христо и Евлоги Георгиеви", "Ситняково", "Данаил Николаев" и ул. "Черковна", съобщи "24 часа".

"За момента са купени 1600 стикера за паркиране от живеещи в новите части на зелената зона. Очакваме заявки за още около 3500, практиката ни показва, че ще има хора, които ще подадат документи и след 1 ноември. Трите ни офиса - на метростанция "Европейски съюз", пл. "Възраждане" 1 и на ул. "Будапеща" 17, работят с удължено работно време през седмицата - от 7,30 до 19 ч. До края на октомври офисите ще работят и в събота - от 10 до 16 ч. Документи се приемат и онлайн", обясни Румяна Милова от Центъра за градска мобилност.

Тя напомни, че при деклариране на неверни данни стикерът за паркиране се анулира, а парите не се връщат.

За синя зона са издадени 4200 стикера, а за зелена - 10 500. Стикерът за синята струва 150 лв., а за зелената - 100 лв.

Ремонти на тротоарите в двете зони за 2 млн. лв. планира до края на годината ЦГМ. Парите са от приходите от платеното паркиране, уточни Милова. В момента паркоместата в новата зелена зона се маркират, поставят се и пътни знаци и антипаркинг колчета.

Засега обаче няма нито една заявка за нощен служебен абонамент за паркиране в синя зона. Услугата бе въведена през август, след като преди това СОС реши, че обекти в нея ще могат да плащат за паркиране и вечер. Таксата за нощно паркомясто на месец е 650 лв.