Протест за чист въздух се организира тази вечер на централния площад в Русе, пред сградата на Съдебната палата, предава БТА.

Участниците в недоволството поискаха предприятията да спрат да замърсяват въздуха в града. Те заявиха, че е нужна мобилната станция за органични замърсители, строг контрол от Регионалната инспекция по околната среда и водите, недопускане на нови мръсни производства.

Протестиращите носеха маски и транспаранти с надписи - "Мръсният въздух ни убива!", "Спасете Русе!", "Ще се борим за чист въздух!", "Искаме да дишаме!".

"Сигналите не спират. Градът е залят с най-различни вещества и от двете индустриални зони - и от изток, и от запад. От Регионалната инспекция по околната среда и водите трябва да си свършат работата и да настояват пред министъра за мобилна станция за органични замърсители, която да докаже в съда, че в Русе се изпускат вещества, вредни за здравето", обясни Владислава Гарвалова - един от организаторите на протеста.

Според Михаил Михов - участник в недоволството, обгазяванията не спират вече осем години.

"Спори се постоянно дали вредните вещества във въздуха са в нормите, или не, но е факт, че гражданите се чувстват като в газова камера. Това е много неприятно чувство, което създава дискомфорт и оказва влияние върху качеството на живот", заяви Михов.