Членове и симпатизанти на партия "Възраждане" излязоха на протест пред Външно министерство по повод посегателството над паметника на хан Кубрат в Мала Перешчепина, Украйна. Според протестиращите българската държава не е направила нужното за възстановяването му. От Външно министерство увериха, че

Вандалският акт срещу паметника беше извършен на 5 април.

Вчера от ведомството посочиха в позиция, че посолството ни в Украйна е в контакт с местните власти още от самото начало на случая и следи възстановяването на паметника, което е започнало веднага. Работи се по различни версии за деянието, основната от които е иманярство, посочват още от МВнР.

Събралите се днес протестиращи настояват за реакция от българските дипломати и отговор на въпроса, кой ще възстанови паметника.

"Как 20 години не се сетиха да го разкопаят, точно сега иманярите го копаят. Ясно е, че в случая Украйна се опитва да се измъкне по някакъв начин... Реакцията, която дадоха от Външно министерство беше само и само да замажат очите на хората. Това беше протоколна реакция, нищо повече от това. Хората, които са в тази сграда, да започнат да защитават повече правата на бесарабските българи, въобще българите, които са в Украйна и не само", заявиха протестиращите пред БНР.

Според информацията на МВнР консулът ни в Киев Тодор Бончев е разговарял вчера с разследващия полицай по делото за разрушаването на паметника на хан Кубрат - Виталий Головко. Той е получил потвърждение, че паметникът е частично възстановен. Възпоменателната стела е вдигната, иманярският изкоп е запълнен. Мястото около стелата е подравнено и се очаква бетониране. По повод разследването Виталий Головко е споделил, че към момента извършителите не са установени и работата по намирането им продължава.