Излезлите в публичното пространство статии по горепосочената тематика са неправилно представяне на предприети от страна на МВР мероприятия с различна насоченост, се казва в съобщението:

– част от цитираните от медиите действия са предприети от ГД „Национална полиция” за охрана на провеждащото се масово културно мероприятие ("Spirit of Burgas");

– други действия, посочени от средствата за масова информация са относими към осъществявани от правоохранителните органи мероприятия по противодействие на незаконната миграция и разпространение на недействителни документи за самоличност.

Публикуваните в медиите френска и румънска лична карта са недействителни. Цитираните лица и събития са свързани с подозрения за криминална дейност по изготвяне на фалшиви документи за самоличност.

Прокуратурата не знае за двамата джихадисти в България

Прокуратурата не е източник на информацията, че на територията на България има представители на Ислямска държава, съобщиха от нейния пресцентър, цитиран от БТА.

"Във връзка с появила се в медии информация за пребиваването на представители на Ислямска държава на територията на Република България, пресцентърът на прокуратурата съобщава, че не е източник на подобна информация", се казва в съобщението.

"Всяко позоваване на пресцентъра на прокуратурата за наличието на терористи у нас е неточно и некоректно. Прокуратурата е в непрекъсната връзка с ръководствата на МВР и ДАНС", се казва още в документа.

Неточна информация?

По-рано в медиите се появи информация, че в страната са въведени извънредни мерки за сигурност.

Полицията издирвала двама предполагаеми терористи - мъж и жена, за които се предполагало, че са свързани с групировката "Ислямска държава".

Още вчера снимките им били разпратени до областните дирекции на полицията, оттам стигнали до районните полицейски управления. Под прицела на службите били ключови транспортни и стратегически обекти – летища, гари и автогари.