Заснемането на нов сезонен телевизионен сериал по актуална тема, създаване на часови пояс за детско и семейно кино, обогатяване на "Лека нощ, деца", като в нея да се излъчва онова, което гледат съвременните деца,  са част от предложенията на Севда Шишманова.

Тя беше избрана от Управителния съвет на медиата за програмен директор. На изслушването присъства и генералният директор на Българската национална телевизия Вяра Анкова, съобщи БТА.

Сред другите предложения на Шишманова за промяна в програмата на БНТ 1 са още възстановяването на телевизионния театър чрез четири или шест продукции годишно, запазването на политиката за съпродуциране на българско игрално кино и за финансиране на филмовите дебюти, създаване на културно-информационен пояс след сутрешния блок.

Шишманова предлага да има постоянно излъчване по БНТ 1 на документално кино - българско и чужда продукция, която да се подбира от фондовете на чужди обществени телевизии, както и от големи филмови фестивали. Ще бъде създаден образователен формат, като тя предлага предаването "Голямото четене" да обхване и детската литература.

Севда Шишманова отбеляза, че сегашният телевизионен зрител е "много нетърпелив и ревнив" и затова трябва да се създадат различни сезонни проекти, свързани с актуални събития, но и с теми, които телевизията иска да постави пред обществото. Според Шишманова БНТ 1 трябва да работи по граждански и социални проекти с телевизии и радиостанции, с големите музикални компании, организиращи концерти през годината, които да записва и излъчва.

Севда Шишманова ще бъде с едногодишен договор като програмен директор на БНТ 1 - с шестмесечен изпитателен срок. С подобни договори ще бъдат назначени всички директори в телевизията, уточни Анкова. Тя добави, че след изтичането на едногодишните договори ще се прецени на кои от директорите те ще бъдат продължени.

В началото на август СЕМ одобри предложения от Вяра Анкова Управителен съвет на телевизията. В него влязоха Бойко Станкушев, който отговаря за програмното развитие, и бившият зам.-министър - Атанас Кацарчев, който ще е с ресор финанси.