Все по-често се чуват становища на експерти, че данните за разпространението на коронавируса са неточни, че се сравняват несравними величини и така се създава неточна представа за броя на заразените и заболелите. Проф. Михаил Константинов коментира в интервю пред "Труд" каква е ролята на "Информационно обслужване" и доколко коректни са данните, които постъпват при тях, за да се появят в Единния информационен портал.

Попитан дали данните в Единния информационен портал са коректни, той отговори, че порталът е като фабрика за суджуци. Ако вкарвате хубаво месо, ще изкарвате хубави суджуци. "Вкарвате лошо месо, изкарвате калпави суджуци. Има няколкостотин институции и няколко хиляди души, които имат достъп и право да вкарват данни в системата. Всеки оператор, за да влезе в системата, се идентифицира с електронен подпис и така се знае кой какво е вкарал. Но ние няма как да знаем дали първичните данни са коректни с изключение на това, дали са коректни имената и единните граждански номера на подаваните лица. Но ако някой е починал на първо число, а данните за това се подадат чак на 10-о число, системата произвежда кофти суджук. Да припомня, че френската здравна система веднъж (на 29 април) произведе 1417 кофти суджука. А ние сме франкофони", каза още той.

На въпрос редно ли е да се сравнява броят на положителните тестове без оглед на това дали са правени в огнища, или не, той споделя, че въпросът е относителен.

"Този въпрос е от вида "Имате ли лека кола и на тази база обичате ли сирене?" Следователно ще разделя въпроса. Ако тестове се правят само в огнища и сред контактни лица, резултатът ще е един. Ако се правят на случаен принцип, резултатът ще е друг. У нас тестовете са положителни в 5315 от случаите, което е 4,4% от тестваните различни ЕГН. Както и вие предположихте, тази извадка е свръхпредставителна спрямо заразените, което значи, че истинският процент на заразените е по-малък. Колко е този процент - никой не знае. За света този процент е подобен, но силно варира в отделните държави. Не знам дали и кога ще придобием стаден имунитет, но няма да се скоро. Изобщо, този вирус ни вкара в ново разделение: българите вече се делим на мутафи и мангъри. В началото аз клонях към мутафите, но като изкарах една карантина като контактно лице, взех да разбирам и мангърите. Както винаги, истината е по средата", сподели Константинов.

Той коментира и има ли повторени ЕГН-та, когато се подават данни за изследвани хора. "Общо повторените тествани ЕГН са 28 884, като на някои са им правени повече от два теста. Специална графа няма. Ако ни поръчат, ще направим. Можем да правим почти всичко, което не противоречи на законите на физиката. Това също е шега", разкрива още професорът.

Относно това дали може чрез манипулация на изходните данни да се промени статистическия резултат, той казва, че чрез манипулация може да се промени записаното на хартия или на друг носител.

"Напоследък това е любим спорт на политици и подсъдими, който започна да омръзва. Някои други пък се опитват с манипулация да заличат или да променят историята, съвсем по Оруел. На един такъв манипулатор падаща статуя на отец-основател на САЩ му строши главата, което беше символично. Изобщо, "1984" е най-великата прогностична книга на всички времена. А и всички ние живеем в тази книга вече 36 години. Чрез манипулация, за щастие, не може да се промени реалността. Макар че в квантово-механичен смисъл може, но едва ли ме питате за това. При всяка такава промяна на реалността фактически се създава нова Вселена. И ние (каквото и да значи това местоимение в случая) оставаме да живеем в една от безкрайно многото Вселени, които всъщност сме създали. Това е и смисълът от съществуването на хората и на другите разумни същества - да създават Вселени, като ги мислят", твърди още той.

Вече се правят, разбира се, математически моделиране за прогноза за развитието на пандемията.

"Преди 3 месеца с моя екип разработихме и приложихме семейство от т. нар. сигмоидни модели, които много точно предсказват развитието на пандемията в големи сравнително еднородни и обособени райони като Европа. Ще ви дам пример. От 4 март до 2 юли 2020 г. имаше 120 дни ковид-19 пандемия. С данните до 80-тия ден предсказахме резултата (брой починали) към 120-ия ден с 2% точност. А с данните до 100-ния ден предсказахме резултата към 120-ия ден с 0,5% точност. Това е чудовищна точност. В момента в Европа има 192 564 починали. Към 23 юли те ще бъдат 199 500, а в България ще са под 275. Обадете ми се тогава за да проверим, дали е така", споделя още Константинов.

Математикът коментира и дали има хаос както с данните за заразени и заболели лица, така и с тези за починалите.

"България е средно голяма европейска държава и съответно хаосът тук е средно голям. Ако говорим сериозно, не виждам хаос в България. А и по смъртност на глава от населението сме 8 пъти по-добре от Европа. Само дето веднъж обявихме 12 забравени смъртни случаи и се получи фалшив пик. На Запад това за нищо го нямат. Франция, например, вече обяви 1500 "възкръснали" от ковид-19 за един ден. Те хората си бяха починали, разбира се, и не са възкръсвали, но им смениха postmortem диагнозата. Да помислим сами: човек на 90 години с инсулт, диабет и ковид-19 взел, та починал, лека му пръст. И от какво починал? Ми, уж от ковид-19. Точно от това не се умира. Умира се от полиорганна недостатъчност, може би леко улеснена от короната. Както не се умира и от СПИН собствено, а от грип или нещо друго, което не среща имунна бариера. Същото е и при обикновения тежък грип. У нас умират по няколко хиляди на година от болести, включително пневмонии, подпомогнати от сезонния грип. И, освен това, няма да живеем вечно. Все от нещо ще умрем. И дано всеки има щастието да умре с акъла си, а не като растение. Да, на Запад живеят 5 години повече от нас. Ако са пълноценни тези години, халал да са им. Ако не са, за какво са им?", разсъждава още Михаил Константинов.