Като "грозна лъжа" определи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов твърденията, че се очаква ново разкриване на пропускателни пунктове и въвеждане на нови ограничения във връзка с борбата с коронавируса. "Нямаме никакво намерение, никога, никъде да затваряме нито държавата, нито градове или да разкриваме КПП-та", каза в Кюстендил проф. Ангелов.

Министърът подчерта, че сайтовете, които разпространяват тези лъжи, го правят абсолютно осъзнато и целенасочено, играейки със страховете на българските граждани.

Изследване, публикувано в Американското списание за тропическа медицина и хигиена, за което Dir.bg писа преди два дни, показва, че през първите три месеца на годината поне 800 души са умрели, а около 5800 души са били приети в болница в резултат на дезинформация (разпространяване на слухове, конспиративни теории и стигма) за коронавируса.

Като критична точка в момента в страната проф. Ангелов определи Добрич, където имало проблем с разделянето на потоците и осигуряването с достатъчен брой инфекционисти. "Очакваме да бъде сключен договор с колега, който е работил в болницата и нещата да се оправят. Към момента нещата там изглеждат контролируеми", допълни министърът.

След посещение в болницата в Кюстендил проф. Ангелов каза, че в цялата Кюстендилска област няма никакви притеснения за недостиг на легла, персонал или предпазни средства. Той посочи, че в здравното заведение се лекуват четирима пациенти с доказана коронавирусна инфекция, единият от които вече е с отрицателен тест. Има и заразен лекар, от центъра за спешна помощ в града. Изследвани са неговите контактни 25 души и се очакват резултатите от пробите.

Отделението, където са изолирани пациентите с коронавирус в Кюстендил, е оборудвано, а пациентите са разположени в единични стаи. Свободните легла в момента в местната болница са 46, съобщи още министърът. Той уточни, че и на двата ГКПП в региона на Гюешево (на границата със Северна Македония) и на Олтоманци (границата със Сърбия) има екипи от по осем човека от Регионалната здравна инспекция, които дават денонощни дежурства.