Официално за втора вълна на коронавирус потвърди днес държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. Изказването си той направи в Добрич, където е заедно със здравния министър заради кризата с много заразени в града.

Той анализира обстановката у нас, на Балканите и в Европа. От 10 дни на Балканите започна втора вълна, такава има и в други страни в Европа - Испания, Франция Великобритания, Южна Германия, където върнаха мерките.

България - спрямо балканските страни е най-добре, само Гърция има по-малко заболели от нашата страна, отчете Кунчев.

"Ние не сме откъснато явление", категоричен бе специалистът.

Кунчев обаче даде надежда за спад на случаите следващите седмици, тъй като в момента страната е в плато трета седмица. Това, по думите на здравния инспектор е обнадеждаващо.

"Тенденцията е устойчива, ако тази седмица са така цифрите, ще има лек спад, в момента у нас има области без никаква заболяваемост и такива, които не са добре. Най-рисковите звена - социалните домове са овладени", каза Ангел Кунчев. Тенденцията не е добра и може да се обърне в рамките на две-три седмици, ако не се вземат мерки.

"Пълно спиране на COVID-19 не може да има", каза той.

Ангел Кунчев и здравният министър призоваха да се спазват мерките и да не се вярва на конспирации. Здравният инспектор подчерта, че 40% от българите не вярват, че има коронавирус и се поддават на фалшиви новини.

Според него, ако продължим с такива темпове и прибавим сезонния грип, нещата ще станат неуправляеми. "Сега е моментът да се вземат мерки, защото рискуваме да се натовари януари и февруари здравната система, която тогава е претоварена", каза още Кунчев.

От своя страна здравният министър скастри бензиностанция.

Костадин Ангелов разказа, че по пътя за Добрич са спрели на бензиностанция и половината хора вътре са били без маски, а вътре не е имало дистанция.

Здравният министър потвърди, че ще участваме само в общото споразумение на ЕС за ваксина и когато тя е такава, че да отговаря на европейските стандарти за безопасност, както и доказано ефективна, страната ще получи 2 милиона ваксини.

Ще бъдат ваксинирани първо хората на първа линия, пенсионерите и хронично болните, по желание.