Егоисти, безотговорни, опасни? Сочени с пръст от Световната здравна организация и от властите на ред страни, младите хора се открояват като виновници за новото засилване на епидемията, трудни за убеждаване в разгара на летните празненства.

"Запитайте се: наистина ли трябва да отида на това парти?" Обвинила вече директно младите в края на юли, СЗО отново ги взе на прицел в четвъртък чрез директора си за извънредните ситуации Майкъл Райън, който ги призова да проявят "отговорност".

Започналата ваканция и вдигането на ограниченията отприщиха поток от развлечения за 15-25-годишните, нетърпеливи да се забавляват.

Санитарните власти казват, че нощните клубове са огнища на Ковид-19. Усети го на собствен гръб Швейцария, една от първите страни, отворили отново дискотеките.

Между 40 и 50 на сто от случаите, открити през втората половина от юли в Женева, "са свързани с посетители на дискотеки и барове, места, където хората танцуват и се прегръщат", казва със съжаление професор Дидие Пите, завеждащ службата за превенция на инфекциите към Университетските болници в Женева.

В други страни дискотеките са затворени или работят като обикновени барчета - без достъп до дансинга, както е на остров Ибиса, част от испанските Балеарски острови и една от световните столици на веселието.

Няма страшно, решават купонджиите и се пръсват из улици, горички и плажове.

На рейв партита край Манчестър се събират от 2000 до 4000 души. Лондонската полиция редовно разтуря стихийни веселби, а Венсенската гора в Париж се слави като терен за "фри партита".

За организаторите на нелегални техно сбирки без маски и без дистанция като Антоан Калвино "празникът е нещо от жизненоважно (. . .) Ненадминат начин за изпускане на парата и зона на толерантност".

Карантина или пълна свобода

Германия също е разтревожена от явлението, което шефът на водещия ресорен институт "Роберт Кох" Лотар Вилер нарича "необмислени (. . .) стихийни празненства". "При все че това са млади хора, с по-малка вероятност да се разболеят тежко, те може да заразят семействата си", казва той.

Броят на заразените бурно расте; те често не развиват симптоми.

В Канада сред новите случаи ясно преобладават хора под 39 години. Но те "не са непобедими" в сблъсъка с болестта, предупреди ръководството на общественото здравеопазване.

Държавната власт навсякъде води борба с това явление.

Испания решително атакува проблема: "Младежите се контролират по-трудно" с техния "много по-различен начин на живот и нагласи", отбелязва Фернандо Симон, епидемиологът на здравното министерство.

Той предлага "наказания", ако се наложи, но без "диаболизиране".

Не е лесно обаче да намериш подход към младите.

"Какво са разбрали и запомнили те? - пита се социологът Мариано Урако. - Първо, "има карантина", после "идва свобода". И според тях не става дума за контролирана, а за пълна свобода."

Провело разяснителна кампания за рисковете от т. нар. ботейонес - разпивки на публично място, кметството на Мадрид разпространи видеоклип за ползите от маските, макар и неудобни за носене.

Видеото показва група младежи, които пият бира, след това дискотека, после интензивно отделение и накрая кремация с коментара: "Понякога става по-горещо, отколкото когато си с маска. Пази се, нека се пазим взаимно".

Поколенчески имунитет

Заради безсилието на властите някои търсят изход в прагматизма.

"Да оставим младите да се заразяват, няма да пращаме войската срещу тях", приканва инфекционистът Ерик Ком от болницата "Питие-Салпетриер" в Париж.

Доколкото "младите все едно не зачитат забраните", той предлага да извлечем полза от това: "Тази възрастова група би могла по-бързо да развие колективен имунитет. Но у дома трябва да се носят маски за предпазване на старите хора".

"Идеално ще е всички под 30-те да получат имунитет по естествен път, а хората над 50 да бъдат предпазвани, докато се открие ваксина или ефикасно лечение", обобщава специалистът.

Превод БТА