Двама лекари гастроентеролози - Д-р Ивелина Вълчева и д-р Елис Селимова, се грижат за болните с Covid-19 в Добрич след закриването на инфекциозното отделение. Болницата е пред криза, тъй като кадри няма, инфекционист няма от месеци, в градът е водещ в статистиката по заразени от коронавирус.

"Ръководството доста неглижираше ситуацията и си мислеше, че при нас ще се разминат нещата и няма да ни връхлети толкова сериозно пандемията. Предполагам, че заради това не предприеха абсолютно никакви съществени мерки. Доста несериозно се отнесоха към кризата", обясни д-р Ивелина Вълчева пред БНР.

Тя разказа как се лекуват болните в отделението. "Болните са много. Двете отделения - Covid-секторът и второ вътрешно, са запълнени до максимум и няма как да приемаме повече болни. Това са тежко болни, които изискват продължително лечение", поясни тя.

През май в Добрич е имало 0 заразени, юни - 7, юли - 301, а през август вървят към 550.

Организацията в момента крие рискове и за пациентите, и за медицинския персонал и няма как да се осъществи качествено лечение в този вид на отделението, смята от своя страна д-р Елис Селимова, също гастроентеролог.

Лекарките все пак наблягат на факта, че дефицитът на специалисти в Добричка област е изключително сериозен.

"Трябва да се командироват специалисти - пулмолози и инфекционисти, защото инфекциозната отделение е закрито, а градът е голям", подчерта д-р Вълчева.

Препоръките на РЗИ да се отделят два потока - чист и "мръсен", които да се обслужват от отделен персонал, не могат за бъдат спазени заради липсата на хора, уточни Ивелина Вълчева. "Ние имаме препоръки от РЗИ, които към този етап, в резултат на нашата организация, не можахме да ги спазим."

Легловият фонд на болницата към момента е достатъчен, изтъкна д-р Селимова. Големия риск тя вижда в липсата на медицински персонал, който да обслужва тези болни. При необходимост болните могат да бъдат насочване към общинските болници в Каварна и Балчик, допълни тя.

Д-р Вълчева и д-р Селимова се надяват скоро да има промяна и да настъпи реорганизация, за да могат да работят по-спокойно.

Междувременно данните сочат още по-голям риск за недостига на кадри.

Още трима медици са сред регистрираните нови носители на коронавируса в Добричка област, съобщиха от областния координационен щаб. През последното денонощие при общо 17 души са констатирани положителни резултати от PCR тестовете. Сред новите заразени има момче на 13 и момиче на 15 години, а най-възрастните са на 64-70 години, посочва секретарят на щаба д-р Светла Ангелова. По думите й общо 8 души са настанени за лечение в болница.

От началото на епидемията регистрираните заразени с Covid-19 в Добричка област вече достигат 492 души, според данните от единния информационен портал. Жертвите на вируса в региона досега са 16, като от тях деветима са мъже на възраст от 51 до 87 години, а жените са между 52-80 години, посочват от областния координационен щаб.