Целта на талибаните в Афганистан е да изведат страната от кризата, като гарантират и на мъже, и на жени възможност да се развиват свободно и за тази цел новият режим подава ръка на останалите държави, включително и САЩ. Това послание отправи в интервю за bTV Джавад Заргар от новосъздадената комисия за връзки с медиите на ислямското движение.

Той беше категоричен, че Афганистан ще живее по правилата на Шариата, но не и с цената на репресии като тези през 90-те, когато отново бяха на власт: "Шариатски режим ще има, обаче миналите действия и грешки допуснати от нашите воини няма да се повторят, защото тогава бяхме във война, но истински ислямски режим ще има".

По думите му жените са важна част от обществото и ще им се създадат условия да продължат да работят, включително в държавната администрация.

"Разлика между руската, английската и американската окупация няма", категоричен е Заргар.

В същото време, той подчертава, че талибаните са "простили" на тези, които са имали военно присъствие в страната и сега се надява заедно с тях да може да я възстановят след десетилетията на конфликти.

"Даже и с американците искаме да имаме добри отношения и нашето послание към тях е и те да имат добри отношения с нас, имайки предвид ислямския Шариат и да не се намесват във нашите вътрешни работи, нашите ценности и общество. Посланието ни е към всички страни да вземат участие в развитието и реконструкция на Афганистан, да не мислят негативно, а да мислят положително за нас", каза Заргар.

Той обясни и че на всеки, който иска да напусне Афганистан, ще му бъде предоставена тази възможност.

"Ние на никого няма да попречим да напусне Афганистан. Това е тяхно неотменимо право. Разбира се, нашата молба към тях е да останат в Афганистан и да работят и да вземат участие в развитието на страната ни. Ако някои искат да напускат, ние ще им създадем условия, за да напуснат Афганистан и да живеят във всяка държава, където желаят. Но Афганистанците, независимо къде и в коя държава живеят като бежанци, няма да имат това уважение и спокойствие като в своята страна. Ние знаем, че ако Афганистан е икономически развит и има сигурност, сънародниците ни нямаше да напускат. Ако някои искат да се върнат обратно или бъдат върнати, ние ще им създадем условия за работа и добър живот. Като правителство ние сме длъжни да създадем добри условия за живот на хората и в тази връзка нямаме противоречия с никого", посочи още представителят на талибаните и добавя:

Ние се обръщаме за помощ и подкрепа към Европа и особено към българския народ: и ние сме хора също като вас, но нашата страна е разкъсана от войната и имаме много трудности. Затова отправяме молба за помощ за нашия измъчен народ. Ние не се намесваме във вътрешните дела, ценности и култура. Всяка страна има право да съхрани своите ценности, култура и религия така и ние искаме нашите ценности да бъдат съхранени. Когато американците напуснаха страната ни, разрушиха каквото имахме и оставиха хаос и безредици след себе си, затова имаме молба към страните от региона и света да ни помогнат за възстановяването на Афганистан. Благодарни сме на държавите, които ни помогнаха и подадоха ръка за възстановяване на нашата страна, молим и други държави да участват за възстановяването и реконструкцията на Афганистан. Не се страхувайте от нас, ние не сме заплаха за никого!"