Талибаните извършиха днес двойна публична екзекуция на стадион в Югоизточен Афганистан, докато хиляди хора наблюдаваха убийството на двама осъдени мъже, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Върховният съд на талибаните постанови, че двамата осъдени са отговорни за смъртта на две жертви при отделни нападения след намушквания с нож. Съдът идентифицира двамата като Сайед Джамал от централната провинция Вардак и Гюл Хан от Газни. Двама бяха осъдени, въпреки че не е напълно ясно кой е извършил смъртоносните удари - двамата мъже или други лица.

В изявление на съда се казва, че до момента три съдийски съдийски инстанции, както и върховният лидер на талибаните Хайбатула Ахундзада, са наредили екзекуциите като възмездие за предполагаемите им престъпления.

Днес пред стадион в района на Али Лала в град Газни се събраха множество хора, мнозина от които се опитваха да влязат вътре, а учители по религия молеха роднините на убитите да простят на осъдените, но те отказаха.

Абу Абу Халид Сархади, говорител на полицията в Газни, заяви, че роднините на жертвите са извършили екзекуцията на двамата мъже. Той обаче не уточни какъв вид е било използваното огнестрелно оръжие.

Екзекуциите са започнали малко преди 13:00 ч. местно време. Произведени са били 15 изстрела, осем са попаднали в тялото на единия от мъжете, а седем в другия. След това линейки са откарали телата им.

Днешните убийства представляват третата и четвъртата публична екзекуция, откакто талибаните завзеха властта през 2021 г. на фона на хаотичното изтегляне на силите на Съединените щати и НАТО от Афганистан, отбелязва АП.

ООН отправи остри критики към талибаните за това, че след завземането на властта са започнали отново да извършват публични екзекуции, бичувания и убийства с камъни, и призова управниците на страната да прекратят тези практики, които са били редовно изпълнявани и през предишното управлението на талибаните в края на 90-години на миналия век.