Шест пожарни автомобила ще останат на дежурство в района за през нощта. В неделя сутринта ще бъде направен обход и наблюдението ще продължи поне още 24 часа, съобщи "Фокус".

Пламъците обхванаха площ от близо четири хиляди декара на територията на две области - Хасковска и Старозагорска. В гасенето участваха 300 души с 60 машини. В гасенето се включиха и хеликоптери, които изсипаха над 100 тона вода.

Високите температури и силният вятър усложняваха обстановката и огънят беше достигнал близо до селата Българска поляна и Орлов дол, но до евакуация на населението не се стигна, предаде БНР.

Причината за пожара, който обхвана близо 4000 дка площ е самозапалил се трактор.

Три пъти е превишена средноденонощната нормата за фини прахови частици във въздуха на старозагорското село Главан, отчете мобилната автоматична станция на РИОСВ Стара Загора. Замърсяването е в резултат на пожара, който гори трети ден на територията на двете области - Хасковска и Старозагорска. Допълнително влияние оказва и интензивният трафик на автомобили, преминаващи покрай мобилната станция.

Пожарът възникна в четвъртък следобед и се разпространи на площ около 3500 декара. Вчера в потушаването му се включиха и хеликоптери от Българската армия.

В гасенето участваха около 400 души-пожарникари, военни поделения, "Мини Марица-изток", като служители на горски стопанства и доброволци. Бяха използвани 60 тежки машини в борбата с пламъците.