"Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение", заяви турският президент в реч пред участниците в конференция за новата концепция за сигурността в резиденцията "Бештепе".

За пореден път турският държавен глава засегна темата, като напомни, че страната му е наследник на Османската империя, на която са отнети територии. Той обеща на сънародниците си да се работи за постигане на целта за 2023 година - Турция да бъде най-голямата страна в света.

"Отказът от Лозанския договор означава, че Турция не е съгласна с днешните си граници. Това естествено засяга и България", коментира по-рано историкът проф. Божидар Димитров по повод изказването на Ердоган.

От АБВ смятат, че във външната политика на страната има много нерешени въпроси. "Вече се чудим имаме ли външна политика, кой я провежда и дали изобщо се провежда", коментира Кючуков. Той даде пример и с коментари на посланика на България в Турция.

Партията АБВ настоява генералният консул на България в Ниш - Едвин Сугарев, да бъде незабавно отзован. Това се посочва в писмо на председателя на АБВ Георги Първанов до премиера в оставка Бойко Борисов, предаде БТА.

Депутатът от АБВ Георги Кючуков заяви, че между първия и втория тур на президентските избори Сугарев си е позволил непремерени и несъгласувани с МВнР изказвания, в които е направил агитация в полза на един от участниците в балотажа.

„Ако генерал Радев бъде избран за президент, за щастие той няма особени шансове, но ако все пак ако бъде избран, ние със сигурност ще се обърнем от сегашната си ориентация към Евразия, и най-вероятно нашето положение в НАТО ще бъде поставено под въпрос“, заявява Едвин Сугарев в коментар пред ТВ Европа в края на октомври.

По казуса с Едвин Сугарев Георги Димитров от АБВ попита той дали е съгласувал медийните си изяви с министъра или с друг член на ръководството на Външно министерство, както предписва закона.

„Ако той ги е съгласувал или ако ръководството на Външно министерство се солидализира с неговите позиции, премиерът Борисов незабавно трябва да отстрани Даниел Митов от заеманата длъжност“, коментира Георги Димитров, цитиран от "Фокус".

По казуса с българската кандидатура за генерален секретар на ООН от АБВ попитаха  не е ли трябвало министърът да бъде този, който още в началото да посъветва премиера дали има шансове кандидатурата на Ирина Бокова или не.

Експерътт попита защо министърът на външните работи не се изправил пред обществото и не е обяснил защо е допуснал България да бъде въвлечена в международен скандал.