Димитър е ученик в Професионалната гимназия по хранене. Портфейлът намерил на рождения си ден, благодарността за жеста е най-хубавият подарък, който получил. За доблестното си постъпка ученикът получи специална грамота от полицията в Шумен.

Вчера портмонето, в което имало 375 евро, 70 лева, банкова карта и документи, било изгубено в квартал "Тракия" в Шумен. Вероятно се е случило, докато мъжът ми е слизал от колата, разказа Биляна Белева пред Дарик и БНТ.

По-късно по същата улицата минал единадесетокласникът, който намерил портфейла.

Съпругът на Белева -  Стоян Калинов, е шофьор на камион и в портфейла били всичките му документи.

"Бяхме пуснали обяви и във facebook, но бяхме изгубили надежда, дори ходихме до Паспортна служба, за да видим колко ще струва да се извадят наново документи", обяснява тя.

Не знам с какво да изкажа нашата благодарност на момчето, каза Биляна.

"Щастливи сме и вярваме, че доброто побеждава и все още има добри хора", допълни Биляна.

Димитър получи от семейството награда от 50 лева, но научи и най-важния житейски урок - да бъде честен и почтен.

"Към 7-7.20 ч. бях на път към училище. Намерих портмонето край една кола и след като изкарах часовете се прибрах вкъщи. Казах на дядо ми за случката и отидохме да върнем парите", сподели Димитър.
 
"Помислих си колко е неприятно и какви проблеми ще има собственикът, затова веднага го върнах", разказа още той.

С баба си и дядо си отворили портфейла, в който имало много пари и документи, но нямало телефонен номер, на който да се обадят. Отишли в полицията, където работи вуйчото на Димитър, и така открили собственика.

Служителите на реда видели, че освен парите и дебитна карта, в портмонето са и документите на собственика и го потърсили.

Не за пръв път се случва Димитър да намери пари и да ги върне. Неговите учители го определят като съвестно момче. Живее с баба си и дядо си в кв. "Макак", тъй като родителите му са на работа в чужбина.

"За мен е удивително, че един ученик е намерил и върнал толкова голяма сума пари", каза директорът ПГОХХТ "Проф. д-р Асен Златаров" Веселин Тодоров и добави, че Димитър ще получи похвала пред цялата гимназия.

"Той бе категоричен, че има няколко случаи на върнати пари в училището. Толкова голяма сума обаче не е имало и постъпката е изключително достойна", добави той.

Началникът на РУ-Шумен гл. инсп. Илиян Николов коментира, че Димитър е ученик за пример пред обществото и пред своите връстници.

"Вярвам, че е горд с постъпката си. Пред дежурния полицай момчето е казало, че е направило това, което всеки би трябвало да направи в такава ситуация. Поздравявам го за доблестната постъпка и родителите му затова, че са го възпитали добре. Доброто винаги се възнаграждава", допълни началникът на РУ-Шумен.