Бившият президент на Българския футболен съюз и ПФК "Ботев" Христо Данов е починал тази сутрин в дома си в Пловдив. Тъжната новина съобщи съпругата му Вера Данова.

Христо Данов е роден на 1 януари 1954 г. Той бе един от основателите на Агробизнесбанк, като бе разследван за фалита на банката и прекара близо четири месеца в следствения изолатор през 1999 г., последвани от домашен арест. 

Данов ръководеше футболния съюз по време на най-големия успех на националния отбор - четвъртото място на световното първенство в САЩ през 1994 г.

През 2007 г. се връща в българския футбол след 12-годишно прекъсване. Заема се с възстановяването на отбора на град Баня, който прекратява съществуването си през 2004 г. В същия град изгражда оранжерии за краставици, но бизнесът му фалира през 2012 г. Данов е собственик за известен период и на спортния вестник "Гол", издаван в Пловдив, и направи неуспешен опит да купи вестник "Футбол", ведомствено издание на БФС от края на 80-те години.

Отиде си от този свят дни преди 17 ноември - датата, на която през 1993 г. България победи Франция на "Парк де Пренс" в Париж и си отвори пътя към Мундиал 94 и паметното американско лято.