Това са 20 души - лекари и медицински сестри от 1-ва и 2-ра клиника, както и  специалистите от единственото в България детското отделение по урология. Те в продължение на години са подавали сигнали срещу д-р Цветан Борисов, който според тях се държал грубо и дори прибягвал до физическа саморазправа, съобщиха bTV и Нова телевизия.

Според напускащите, лекарят постоянно ги тормозел „чрез налагането на авторитарен стил на управление, интриги, фаворизиране на определени колеги, прилагане на двойни стандарти, закани за физическа разправа и реализацията им”.

По думите на уролозите, д-р Борисов си е позволявал да влиза в операционна зала и да крещи по време на операция. Според тях, началникът на анестезиолозите нарочно изнервял обстановката, от което пък страдат и пациентите.

Нито предходното, нито настоящото ръководство на болницата за спешна помощ обаче са взели отношение по въпроса.

По информация на БНР, заради оставките в Министерство на здравеопазването са извикани директорът на "Пирогов" д-р Стоян Миланов и шефът на клиниката по урология проф. Славчо Кънчев.

Позицията на болницата

Ръководството на „Пирогов” е уведомено за конфликт между лекарите (уролози и анестезиолози), които работят в Клиниката по урология. Ръководството е предприело административни мерки и проверява случая. И на двете страни са поискани обяснения в писмен вид. Те трябва да ги представят в срок до 3 дни, както изисква вътрешния правилник на болницата.

Сезирана е и Етичната комисия на лечебното заведение. Със случая е запознат и зам.-министърът на здравеопазването д-р Чавдар Славов. Той е изразил желание конфликтът да бъде разрешен в законоустановените правомощия на директора, т.е. да бъдат сезирани Етичната комисия на болницата и Етичната комисия на БЛС.