Пет станаха жертвите на COVID-19 в дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе, където на 23 юли тази година бе обявено огнище на заразата. Това съобщиха от Областния оперативен щаб за борба с коронавируса.

През последното денонощие е починала жена на 90-годишна възраст, която е била хоспитализирана в Университетската болница "Канев". Имала е придружаващи заболявания, сред които и диабет.

В същото лечебно заведение вчера е починала и друга пациентка с коронавирус - 74-годишна жена от русенското село Пиперково.

Диагностицираните с COVID-19 от обявяването на огнището в дом "Възраждане" до момента са 92-ма, от които 83-ма са обитатели, а девет души са от персонала. Петимата починали са обитатели - един мъж и четири жени.

Първите доброволци вече влязоха в дома за възрастни хора. Те вече имат практика от опита си в Българския Червен Кръст, а сега предават наученото в грижа за възрастните хора.

Радина е доброволец в БЧК повече от 10 години. По професия е учител. След призив за помощ от общината, тя и още 4 души започват да помагат в огнището на коронавирус в Русе.

"Сутрин имаме предимно занимания за обгрижване на възрастните за закуска, съвместно с техните санитари и помощен персонал, тъй като не достигат. След закуската се санитаризира всеки етаж и след това се пазарува по списък", каза Радина Лишева.

Тъй като персоналът на дом "Възраждане" е под карантина, основната задача на доброволците е да пазаруват хранителни продукти и лекарства. Все пак имат контакт и с потребителите.

"Аз като ръководител на екипа за работа при бедствия аварии и катастрофи, не ми трябва много, за да тръгна някъде на някаква работа. Не ме е страх за това, че ще се заразя, защото взимаме всички възможни мерки за това", сподели доброволецът Иво Минчев.

Общо 10 са смъртните случаи на хора с коронавирусна инфекция в Русенска област. Към момента 45 души с COVID-19 са на болнично лечение, а други 84 са под домашна изолация.

Починалите пациенти в цялата страна с доказана коронавирусна инфекция от началото на епидемията са общо 442. 7 от случаите са от последните 24 часа.