По време на откриване на кампанията на ГЕРБ миналата седмица в Пловдив, бившият премиер и лидер на партията заяви, че не тя, а българските пенсионери са изяли 4 млрд. от фискалния резерв.

"Ние ли сме изяли фискалния резерв?", попита един от протестиращите днес и се провикна: "Какво направиха ГЕРБ за 4 години? 250 000 пенсионери умряха от глад", цитира го БГНЕС.
"Позицията на бившия премиер е невярна, цинична и разкрива антисоциалната същност на правителството на Борисов – първото правителство след 1989 г., което три поредни години не индексира пенсиите", критикуваха го още възрастни хора.

Според тях единственото увеличение на пенсиите, което се случи по време на кабинета "Борисов", е подигравка с тях. Жена сподели, че са й увеличили пенсията със 7 лв.

Протестиращите поискаха достъп до медицински грижи и лекарства, които да могат да си позволят с ниските си пенсии.
"Жена ми е строителен инженер с 38 г. трудов стаж, а получава пенсия от 145 лева. Ако не си помагаме с това, което произвеждаме сами на вилата, няма как да ни стигат парите нито за храна, нито за сметки", разказа един от пенсионерите.

"За 37 години трудов стаж, от които 22 години на кран, Иван Костов ми даде 59 лева пенсия. НДК аз съм го строила, поликлиниката в "Младост" – също", обясни на свои ред възрастна жена и поиска да я вкарат в затвора, за да я храни държавата.

Чуха се и призиви протестите да продължат, докато управляващите не се сетят да направят нещо, с което наистина да облекчат ситуацията. Недоволните порицаха "бездушното отношение на служебния премиер" към искането им за двумесечен мораториум върху сметките на пенсионерите за ток, парно и вода. Затова настояха Марин Райков да разгледа искането им.

Протестът бе организиран от Обединените пенсионерски съюзи, но към него се присъединиха и много работещи и млади хора, които също са недоволни от политиката на кабинета "Борисов" и на 41-то Народно събрание.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Станишев или Борисов - кой има право да иска властта?