"Поради драматичното положение на пенсионерите, много от които са на границата на физическото оцеляване през зимните месеци, официално искаме служебното правителство да наложи двумесечен мораториум за изплащането на тези сметки от всички пенсионери", пишат Обединените пенсионерски съюзии в писмо до Райков, предаде БГНЕС.

В него се отбелязва, че поради критичната ситуация с изплащането на ненормално високите сметки за ток и парно, голяма част от пенсионерите не са в състояние да погасят задълженията си към електроразпределителните дружества и топлофикация.
"Обединените пенсионерски съюзи подкрепят усилията на всяко правителство, имащо волята да ликвидира античовешкия диктат на монополите в България, но в същото време предупреждаваме: търпението на българските пенсионери е изчерпано", заявяват пенсионерите.

Докато правителството не разгледа справедливото искане, Обединените пенсионерски съюзи започват демонстрации, като първата е на 14 март на площад "Александър Невски" и пред Министерския съвет.

След срещата си с досегашния външен министър Николай Младенов самият Райков  заяви, че не може да оправи нещата с магическа пръчка. Той обаче обеща: 

"Ще разследваме цялата верига на ценообразуването на сметките за тока. Ще бъдем безкомпромисни. Надяваме се да превърнем енергийните регулатори в истински независими".

Служебният премиер обяви още, че създаването на Обществен съвет към Министерски съвет ще една от задачите на новото правителство и обяви, че е за категорично решен да потърси начин за структуриране на работата на подобна формация.

Междувременно вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова при встъпването си в длъжност заяви, че до седмица ще стане ясно какви резерви има в бюджета, за да се увеличат доходите.

"Ще започнем с най-уязвимите, тези които не са в състояние да си платят дори енергийните разходи. При допълнителни възможности ще подкрепим и по-широк кръг от групи", уточни Костадинова.
 
Вдигане на пенсиите повече от това, което вече е разписано от 1 април, обаче е невъзможно. Причината е, че за целта са необходими законодателни промени, а такива няма как да се направят, защото парламентът е разпуснат.

По-рано хотелиери в курорта "Слънчев бряг" поискаха спешна среща с премиера Райков и ресорния министър на икономиката Асен Василев за решаването на стария им проблем кой да поеме грижата за инфраструктурата в курорта.
"Държавата трябва спешно да реши проблема с инфраструктура в "Слънчев бряг", за да има ред и спокойствие в курорта, а не всеки туристически сезон да започва с конфронтация и напрежение. Според хотелиерите инфраструктурата в зона изток на "Слънчев бряг" трябва да премине към община Несебър и тя да поеме функциите по нейната поддръжка и стопанисване.

Горски предприемачи и лесовъди от района на Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали пък заплашиха да блокират пътища, ако не бъдат изпълнени исканията им. Те настояват за среща с новоназначения министър на земеделието от служебния кабинет Иван Станков. Ако и той не обърне внимание на проблемите в сектора, ще има протести, заявиха горските предприемачи на среща с ръководството на Южно централно държавно предприятие, предаде "Фокус".
Те поискаха намаляване цената на дървесината и да се спрат всички търгове и подписване на дългосрочни договори до изборите. Предприемачите се обявиха срещу корупционните схеми в сектора „Горско стопанство", които водят до унищожаване на малкия и среден бизнес.