Московският и на цяла Русия патриарх Кирил е изпратил чрез Нижгородския и Арзамаски митрополит Георгий мощехранителница със светинята, както и частици от мощи на руски новомъченици и изповедници, съобщиха от отдел "Връзки с обществеността" при Светия синод.

Безценният дар е получен по молба на Българската православна църква броени дни, след като бяха отбелязани 1150 години от покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на БПЦ.

Митрополит Георгий, в чиято епархия е Дивеевската Света обител, основана от преподобния Серафим Саровски, и в която са мощите на светеца, е на официално посещение в България от 10 до 14 май.

"Надяваме се, че този драгоценен дар ще укрепи още повече вярата и благочестието на православния български народ, както и нашето в Христа единство", е казал патриарх Неофит, приемайки светите мощи.

Той е приветствал членовете на делегацията на Руската православна църква с "Христос воскресе" и е отправил молба към митрополит Георгий да предаде "най-дълбока благодарност на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за този драгоценен дар за БПЦ, за неговата братска любов и внимание към нас".

Серафим Саровски е роден като Прохор Сидорович Машнин през 1754 г. в град Курск в уважавано търговско семейство. Баща му изгражда храмове, а майка му възпитава трите си деца, от които Прохор е най-малкият. От малък желаел да стане монах.

Съвременниците на Серафим отбелязват, че лечителят изцелявал не толкова с кротка дума, колкото с любов и радост.

Св. Серафим е починал на 15 януари 1833 г. Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител.

Канонизиран е за светец през 1903 г.