Първите F-16 за българските ВВС ще дойдат у нас в началото на 2023 година. Това обявиха от Министерството на отбраната в отговор на множество журналистически въпроси.

"Обявяването на договора между Lockheed Martin и ВВС на САЩ за възлагане на договора за производство на самолетите F-16 Block 70 е очаквано. Обявеният срок за изпълнение на договора - януари 2027 г., съответства на клаузите на междуправителствения договор, съгласно който първите два самолета трябва да бъдат доставени в средата на 2023 година, а последните два през първото тримесечие на 2024 г. След доставката на самолетите започва тригодишен период на поддръжка на оборудването и системите, която трябва да приключи в началото на 2027 година", казва още в писмото от МО.

Както е известно, Военното министерство плати цялата сума в размер на 1,2 милиарда щатски долара по международните договори за доставката от правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Преводът е към Агенцията за подпомагане в областта на сигурността (Defence Security Cooperation Agency - DSCA).

Така българската страна е изпълнила ангажимента си по договорите, сключени по проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските ВВС.

На 26 юли 2019 парламентът ратифицира договорите за покупката, а те бяха подписани от министъра на отбраната Красимир Каракачанов на 11 юли - на основание решение на Министерския съвет от 10 юли.