На базата на променената среда за сигурност се актуализират военновременните формирования - това обяви пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който участва в отбелязването на патронния празник на Военната академия "Г. С. Раковски". На същото събитие служебният министър на отбраната Атанас Запрянов  пък обяви, че няма политическо решение за връщане на наборната военна служба, както и че иска повишение на военните разходи до 2,5% от БВП. 

По повод проекта на решение, който разглежда Народното събрание днес - за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили, адмирал Ефтимов обясни, че не се въвеждат нови родове или видове Въоръжени сили.

"Опитът от Украйна непрекъснато се анализира и въвежда в съвремието", добави началникът на отбраната.

Имаме въоръжение и техника за военновременните формирования, остава да се направят законовите стъпки, за да може да готвим резерва и запаса, като има въоръжение и техника, да има хора, които да минават тази подготовка, добави той. Надявам се тази подготовка за резерва и запаса да става все по-предизвикателна за тях, коментира адмирал Ефтимов.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пък каза, че "искаме повишение на военните разходи, ако е възможно, до 2,5% от Брутния вътрешен продукт".

Началникът на отбраната и служебният министър на отбраната участваха в отбелязването на патронния празник на Военната академия "Г. С. Раковски"

Снимка: БТА

"В НАТО 2% ще се считат за минималните разходи за отбрана. Необходимо е да направим тези допълнителни разходи в хора", заяви министърът, цитиран от БТА. "Вземаме мерки и очакваме да бъде подкрепен нашият социален пакет. Искаме актуализация на заплащането на военнослужещите", добави той.

По думите му се получава парадокс - в един момент ще има модерна техника, но няма да има личен състав.

"Въпросът за наборната военна служба не стои на дневен ред, но е на дневен ред като дискусия, като политическо решение още не е на дневен ред", каза още служебният министър на отбраната. 

Междувременно на закрито заседание депутатите обсъждат проект на решение за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили. Вносител е Министерският съвет. Заседанието в тази част е закрито, защото приложението към проекта на решение е с ниво на класификация - поверително, обясни председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Снимка: БТА

"Става въпрос за изпълнение на задължението на Народното събрание по определяне на числеността на Въоръжените ни сили за мирно и военно време", обясни служебният министър за добавената точка в дневния ред на парламента. 

В точката ще бъде разгледан комплектът от военновременни формирования, които допълват мирновременния ни комплект за защита на страната ни и по този начин окончателно ще се дефинира числеността на Въоръжените сили във военно време, коментира Запрянов.

"Няма нищо извънредно, ние имаме такива военновременни формирования, гласувани от парламента през 2013 г. Говорим за военно планиране при съвременните условия и коригиране, развитие на едни способности, замяна на други. С този си акт парламентът ще ни задължи да формираме, окомплектоваме и да поддържаме мобилизационен резерв за тях, обясни той.

Снимка: БТА

По думите му средствата са налични, "тъй като имаме съответната техника, въоръжение и боеприпаси заделени". 

"Не може да се справим с некомплекта, ако не решим въпроса с атрактивността на военната професия и нейната конкурентоспособност на пазара. Анализите ни показват, че за последните 10 години два пъти е спаднала конкурентоспособността на военната професия", каза пред журналисти Запрянов преди дни.