Новият устройствен план трябва да запази максимално растителността в района, информира БТВ.

Oще в 8 ч. тази сутрин природозащитници и собственици на имоти в "Бедечка" обсадиха сградата на общината.

Изненадани сме много от това, че за пореден път се поставя въпросът за нашия скромен квартал, явно много пречим на хора, които искат да се строи в други части на града, коментира Димитър Милушев от сдружението на собствениците "Бахчи Бедечка”.

По време на заседанието кметът на Стара Загора докладва за нарушенията през годините и заяви, че там не е мястото за строителни дейности.

Внесеното предложение беше подкрепено от 43-има съветници. Шестима, между тях и председателят на правната комисия Таньо Брайков, гласуваха "въздържал се“.

По време на дебатите всички партии, представени в Общинския съвет, изразиха подкрепа за предложеното решение от Живко Тодоров, защото то защитава обществения интерес.

Единствено Валя Бонева - председател на групата на социалистите, попита какво следва юридически от това решение, има ли срокове за изпълнението му и разполага ли Общината с финансов ресурс, за да обезщети собствениците на земи в парка.

От неформалната група "Защитете Бедечка“ излязоха от сесията с усещането за спечелена битка. В бъдеще най-вероятно ще има и други подобни казуси. За да ги избегнем, смятаме, че това е правилното решение, посочиха представители на групата.

"Запазете Бедечка" от началото на годината оказва натиск да се спре застрояването на парка и изсичането на дърветата. Организацията представи и алтернативен проект за превръщането на "Бедечка" в приключенски парк.

Собствениците на земи в парка обявиха, че ще се борят за правата си, дори и в Европейския съд за правата на човека, съобщи БНР.

Към момента не е ясно колко са собствениците на имоти в „Бедечка”, но частните парцели, обособени там са 230.