Уникалната интервенция е извършена през ноември в столичната МБАЛ "Надежда" от младите акушер-гинеколози д-р Марина Михова, д-р Детелина Стоичкова и д-р Кристина Чачева.

До нея се стигнало, след като при редовен преглед е установено, че нероденото бебе събира вода в белите дробове. Прогнозата на лекарите е, че то няма да оцелее. Родителите, които са от Симитли, пък са чакали това дете 10 години.

Затова решихме, че единственият начин да му помогнем е да извадим тази течност от плеврите”, поясни д-р Кристина Чачева. Тя е на 39 години и е специализирала в Германия, но се връща и работи у нас. Там е специализирала и другата лекарка - д-р Михова.

По думите на д-р Чачева, рискът при интервенцията е да изтекат околоплодните води и да се стигне до преждевременно раждане.

Първоначално е сложена упойка в крачето на нероденото бебе, което в момента на операцията тежи около 800-900 грама. След това лекарите успяват да сложат дренаж в дроба на нероденото бебе, който да отведе течността. Иглата влиза през корема на майката, през стената на матката и през стената на гръдния кош на бебето и всичко това се гледа на ултразвук.

Интервенцията е успешна и на ехографа веднага се забелязват по-активните движения на плода.

"Tакива операции сме гледали по конгреси в чужбина и аз винаги съм си мислила, че мога да бъде зрител, а не участник", коментира д-р Марина Михова.

След интервенцията, майката Йорданка Михайлова успява да износи бременността още четири седмици. На 17 декември се ражда малката Християна - в 32-ра гестационна седмица от бременността и с тегло едва 1490 грама. Състоянието на бебето обаче е добро и то вече е при родителите си в Симитли. Щастлива е и каката на Християна, която се включва в грижите за новородената си сестричка.

"За плода ме беше страх, но аз повярвах, като казаха, че ще се случи", каза  Йорданка Михайлова. Майката и бащата Атанас Ванчев споделят, че до края на живота си ще са благодарни на лекарския екип. Те не са имали възможност да поемат разходите за операцията и д-р Чачева се отказва от хонорара си, за да им помогне.

Операцията е толкова рядка и високотехнологична, че няма цена. Реших да се лиша от хонорара си, защото това не е най-важното. В България годишно има 2-3 такива случая и ако искаме пари, ще бъдем доста жалки“, обясни д-р Кристина Чачева.

Благодарните родители пък кръстили новородената си дъщеря на лекарката.

Имахме много премеждия, но вече сме добре. 10 г. я чакахме. Господ беше с нас. В България има лекари, които могат да помагат. Държавата обаче не подпомага с нищо децата, клиничните пътеки са много малко, не всеки може да се справи”, заяви Атанас Ванчев.