Областна администрация-Пловдив обяви частично бедствено положение в региона. То влиза в сила от 16,00 ч. днес и ще остане за следващите три дни. Това съобщи заместник-областният управител Евелина Апостолова.

Крайната мярка е наложена на част от териториите на общините Куклен, Садово и "Родопи", където заради проливните дъждове през последното денонощие свлачище разруши целостта на пътя между селата Яврово и Добралък. Багери разчистват пътя, за да се възстанови прекъснатият участък. Община Куклен предупреждава да не се предприемат пътувания между двете села до възстановяване пътния участък.

Водите на река Чая пък скъсаха дигата в землището на село Катуница. Разрушени са около 60 метра от нея на около 300 метра след мястото, където бе скъсана в края на юни.

Областният управител успокои, че няма пострадали хора, а положението се контролира от специалисти на съответните общини. Тя добави, че бедственото положение се налага и заради очакваните проливни дъждове в следващото денонощие.

Съобщено бе, че електрическото захранването в село Добралък е възстановено, работи се по запълването на пътя за село Яврово и се очаква до края на светлата част на денонощието движението по него да бъде възстановено. От сутринта по укрепването на дигата край Катуница работят служители на "Напоителни системи".

По-рано бе съобщено, че е отворен за движение пътят Асеновград - Смолян, след като срутището бе разчистено. Алпинисти ще извършат допълнително обрушване на мястото с цел предпазване от ново свличане на скална маса.

Пътят за Смолян бе затворен след като голямо количество скална маса падна на около 2 км преди разклона за Югово в посока Смолян.

От ръководството на Пътната агенция се ангажираха до 15 септември да приключат аварийно-възстановителните дейности на срутището при Тикале (на снимката) и да се отвори едното платно за движението по пътя Смолян-Мадан.