България е готова с план за действие в случай, че маймунската шарка стигне границите ни. Националният център по заразни и паразитни болести публикува и инструкции за вземане на проби за диагностика на вируса. Задължително тестване и изолация. Това са първите стъпки, ако някой прояви симптоми на маймунска шарка. Вече има и инструкции за действие на специалистите.

"Ако някой случай е съмнителен - от къде да се вземе материал, как да се опакова и как да се транспортира, така, че да можем да направим изследването, което ще се прави с PCR тест в реално време", заяви пред Нова проф. Ива Христова, директор НЦЗПБ.

"Освен това се изготвят и мерките за карантина. 20-те дни са така измислени, защото до 21 дни е инкубационният срок, който - след като мине, лицето спокойно може да бъде освободено от карантина", посочи проф. Радка Аргирова, съветник на премиера по здравните въпроси.

За да се проследи разпространението при вземане на пробите е важно да се разбере пътувал ли е скоро заразеният и с кого се е срещал. Някои държави като Германия и Великобритания, където вече има регистрирани случаи, следват ясни стъпки, за да ограничат така нареченото "гнездо на заразените".

"Те трябва да бъдат изолирани до 3 седмици, една важна особеност е, че домашните любимци, също трябва да се наблюдават, защото те също могат да го пренесат. И естествено, най-важното - така нареченото кръгово ваксиниране. Това означава, че всички контактни лица получават ваксина срещу едра шарка", заяви д-р Аспарух Илиев - ръководител на лаборатория в Берн.

Масова ваксинация обаче не се препоръчва. "Ако аз съм болна, кръгът около мен ще бъде ваксиниран. Не се изобщо предвижда и не се очаква това да стане масово", твърди професор Аргирова.

Повечето регистрирани до момента случаи са след хомосексуални събирания. "Това не значи, че вирусът се предава по хомосексуален път, просто в тази общност вирусът прониква и по този въздушно-капков път и допир кожа в кожа и допир с течности, вирусът се предава", посочва професор Аргирова.

"В класическата картина на маймунската шарка, обривът започва от лицето, но случаите които сега се наблюдават заради начинът на заразяване е в ингвиналните гънки и около половите органи", заяви професор Христова.

Съветите на специалистите са да се спазва лична хигиена, а на места с много хора да се носи маска.