Отново настъпва Рождество Христово – събитие, отдалечено от нас с повече от две хилядолетия, споменът за което идва в нашето неспокойно време, за да ни припомни Кой е Пътят, Който ще ни поведе във вярната посока, заяви патриархът в обръщението си.

Днес, когато страната ни и сърцата ни са раздирани от смут и безпокойство за утрешния ден, раздори и противопоставяне, ние повече от всякога изпитваме необходимост да се вслушаме в гласа на идващия в света Спасител, каза още Неофит.

Той припомни, че в хилядолетната история на България българите многократно са се убеждавали, че и при най-сложните и безнадеждни обстоятелства, ако се обърнат към Бога, могат да преодолеят трудностите и да излязат с достойнство и от най-тежките изпитания.

"Да се молим на Богомладенеца Иисус, да запали в нашите сърца братолюбие и милост към другомислещите и нуждаещите се",
призова патриарх Неофит.

Той подчерта, че през предстоящите празници трябва с особена сила да осъзнаем, че около нас "хиляди наши братя и сестри се нуждаят от грижа, от съчувствие и най-вече от любов."

От 18 часа патриархът отслужи празничната света литургия в храма "Свети Александър Невски". Присъстваха премиерът Пламен Орешарски и президентът Росен Плевнелиев, които застанаха един до друг и разговаряха. Те си тръгнаха малко преди края на литургията, която продължи повече от час, предаде "Фокус".

Други официални лица, както и десетки софиянци също се събраха в храма, за да чуят думите на Неофит, който за първи път отслужи литургия за Бъдни вечер като патриарх: 

Със свещен трепет посрещаме Христа. Ликуваме, защото идването на Рождеството на Спасителя ни даде светлината на познанието, донесе нова заповед – заповедта на любовта, като каза: „Да любите и вий един другиго”. На тази съвършена божия любов подобава да отвърнем с чисти мисли, с нелицемерна любов”.

В същото време на площада протестиращи, сред които и представители на Ранобудните студенти, отново се събраха и заявиха, че недоволството не спира дори на Бъдни вечер.

„Докато те си стоят в уютните кресла, ние ще шестваме и след това се връщаме в Ректората”, заяви студентът Румен Стоев пред bTV.