Германска фирма, която издава личните документи в Германия, и френска фирма, която е спечелила търга да произвежда новите британски паспорти след Брекзит, са сред кандидатите, които искат да изработват новите български документи за самоличност. Участниците в процедурата, обявена от МВР, са четирима. Днес комисията, която трябва да подбере най-доброто предложение, отвори публично подадените документи.

И четиримата кандидати да правят новите документи за самоличност са представили доказателства, че имат опит в тази дейност в различни европейски държави. До втори етап от процедурата се очаква да бъдат допуснати трима кандидати, от които да се поиска подробно техническо и финансово предложение.

Важното е до началото на годината, без да определяме точна дата или месец, да стигнем до сключването на договор, каза Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи, цитиран от БНТ.

Намерението е новите лични документи да започнат да се издават от началото на 2020 г. В личната си карта ще имаме електронен чип, който ще съдържа биометрия и електронна самоличност и ще можем да я използваме като електронен подпис.

Така всеки един гражданин с новия си образец на личната карта ще може да ползва различни видове електронни услуги, които държавата предлага в момента, отбеляза Ципов.

Задграничните паспорти ще имат 10-годишна валидност. Ще съдържат повече страници, ще бъдат от по-качествена хартия, за да издържат на по-дългата употреба. Предвижда се електронна самоличност да има и в чипа на паспортите. Така и българите, които живеят предимно зад граница, ще могат да ползват всички електронни услуги, които администрацията предлага.

А не да пристигат тук в България и тук на гише и т.н..., подчерта зам.-министърът.

На обвиняемите и подсъдимите, на които е забранено да напускат страната, ще се издава личен документ, който ще замества стандартната лична карта, но с него няма да може да се преминава през граница. Единственото, което предстои да бъде обсъдено, е да видим дали ще има електронен носител на този документ или не, поясни Ципов.

Заявления за издаване на нови лични документи ще се подават на местата, където това се прави и в момента. Сроковете за издаване се запазват, като само експресната поръчка ще се изпълнява не за 8, а за 12 до 24 часа.

Сегашните лични документи, които притежаваме, са валидни и могат да се използват до датата, изписана върху тях. Задължително преиздаване няма да има.