Таксата за издаване на временен български паспорт в чужбина се намалява със 17 евро, а бюрокрацията за гражданите ще бъде облекчена. Това предвижда Постановление за изменение на нормативни актове на Министерския съвет, което правителството прие на днешното си заседание. Промените се предприемат по предложение на външния министър Екатерина Захариева, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

До намалението се стига чрез премахването на две такси на обща стойност 17 евро. Така временните български паспорти, издавани в чужбина, ще струват 50 вместо досегашните 67 евро.

До момента при приемане и обработване на заявления за издаване на българските лични документи дипломатическите и консулските представителства на страната в чужбина събираха такси за всеки отделен документ включително за получаване на формуляр-заявление в размер на 1 евро. Сега тази такса, както и 16-те евро, събирани за МВР, отпадат.

Друг текст в постановлението предвижда намаляване на таксата за издаване на свидетелство за съдимост при подадено в чужбина заявление. Досега за услугата се заплащаха 20 евро по Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи. Тази такса се намалява на 10 евро - т. е., наполовина.

Гражданите вече няма да заплащат дължимите такси по Тарифа № 3 с държавни таксови марки. Отпада и събирането на такси чрез Министерството на външните работи или дипломатическите или консулски представителства на Република България относно съдействие за издирване в чужбина на физическо лице.