Главният прокурор Иван Гешев предлага на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и на председателя на ДАНС Димитър Георгиев на изборите на 11 юли отново да има междуведомствено звено.

Идеята на общо звено между МВР и ДАНС е да "подобри взаимодействието и координацията между институциите с оглед законосъобразното провеждане на вота", се казва в писмо от прокуратурата и се посочва, че това е вече утвърдена практика при предишни избори.

"Създаването на Национално междуведомствено звено преди всички национални избори цели да подобри взаимодействието и координацията между институциите с оглед законосъобразното провеждане на изборите. Работата на тази структура е показала през годините трайно добри резултати и практики, които са изцяло в интерес на българските граждани", казва Иван Гешев в писмо до министъра.

Той предлага работата на звеното да започне в деня на откриване на предизборната кампания и да продължи до 30 дни след обявяване на официалните резултати от изборите от ЦИК.

Главният прокуор напомня, че заради координацията и обменът на информация между институциите при изборите на 4 април са предприети редица действия за предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите. Събрани са доказателства за дейността на организирани престъпни групи за купуване на гласове

"За първи път по искане на прокуратурата по реда на Закона за мерките срещу изпирането на пари бяха наложени запори на суми в размер на над 425 000 лв., а при извършени претърсвания и изземвания бяха иззети парични средства в различни валути, които възлизат на над 383 000 лв., като по този начин над 800 000 лв. не бяха включени в опитите за "изборна търговия", напомнят от държавното обвинение.

"Ръководството на Прокуратурата на Република България счита, че само със съвместните усилия на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в рамките на функционалната им компетентност могат да бъдат постигнати очакваните от българското общество резултати на предстоящите избори", отбелязва още ръководеното от Гешев ведомство.