Пазарджишкият окръжен съд се оттегля, за да разпитва тайни свидетели по делото срещу 13-те духовници, обвинени в радикален ислям. Всички те присъстват заедно с адвокатите си на днешното пето съдебно заседание.
Тайните свидетели са трима и прокуратурата е осигурила присъствието им.

Таен свидетел 005

Най-напред съдът оповести протокол от разпита на тайния свидетел 005, предаде "Фокус". Неговите показания са свързани основно с един от обвиняемите – Ахмед Моса Ахмед. Свидетелят заявява, че живее в квартал със смесено население, преди години в квартала не е имало конфликти, всички живеели в разбирателство, но напрежението започнало преди около 10 години - след построяването на джамията „Абу Бекир” в ромския квартал на Пазарджик.

Според свидетеля, напрежението се дължи на проповедите на Ахмед Ахмед, в които той говорел, че тези, които не са мюсюлмани, трябва да бъдат изгорени. Свидетелят си спомня, че преди години Ахмед е бил осъден за това, че е развявал мюсюлманско знаме в ромския квартал в Пазарджик. Той правил проповедите си на турски език. По време на една сватба е казал, че християните трябва да бъдат убити, а жените и децата им да останат за мюсюлмани. Пред всички казал: „Поклон пред тези, които режат глави за вярата си”.

По думите на свидетеля, Ахмед Ахмед имал около 20 приближени, които били известни още като наказателен отряд. Те извършвали нападения върху християни, например преди Великден нападнали група младежи и след побоя едно от момчетата било прието в болница.

Според свидетеля, привържениците на Ахмед Ахмед не искали държавен, а религиозен съд. Те смятали, че не само България, а целият свят ще стане ислямски, били готови да слагат бомби и да гърмят, ходели облечени както талибаните в Афганистан. Ислямът им нямал нищо общо с традиционния. Според тях не трябвало да се гласува на избори, тъй като Аллах определял кой какъв да бъде. Свидетелят твърди, че те живеят заможно, без да работят.

Таен свидетел 002

Почтри три часа продължи разпитът на таен свидетел 002. Той каза, че от много години в България се изповядва традиционния ислям, но в последните години хора, завършили обучението си в Арабските страни, са започнали разпространението в страната на по-различен ислям, при които жените ходят забулени, мъжете с различно облекло. Свидетелят познава хора, които изповядват салафитския ислям. Той посочва от подсъдимите Саид Мехмед Мутлу, Хайри Шерифов и Байрам Ушев като хора, които са проповядвали такъв вид ислям.
Свидетелят е бил на проведено от тях събрание, в което те са агитирали да се гласува само за мюсюлмани. Чувал е, че искат да се направи мюсюлманска държава и в страната да се наложат религиозните, а не светските закони. Подсъдимият Неджми Дъбов призовавал да се гласува само за мюсюлмани, не за гяури.
Свидетелят твърди, че обвиняемите са говорели за джихад, което според тях означава да бият неверниците и след това да отидеш в рая.

Според свидетеля - има напрежение между мюсюлманите, тъй като съществуват разлики в начина на проповядване на новите и старите имами и разлики в ритуалите, като според новите - имамите погребвали хората като кучета.
Разпитваният по делото не знае дали организацията „Ал-Уакф ал-ислями“ е регистрирана в България, кои са нейните членове и ръководители, но знае, че са отправяни заплахи от обвиняемите към мюсюлмани, изповядващи традиционния ислям. Свидетелят не желае да разкрива имената на заплашваните и твърди, че голяма част от мюсюлманите ги е страх от тези, които проповядват радикален ислям.
Свидетелят е казал още, че в религиозното училище в Рудозем младежите се обучават на салафизъм, но също така придобиват умения и по бойни изкуства, предаде БТА.

Таен свидетел 004

В показанията си пред съда пък тайният свидетел 004 казва, че изповядва исляма и живее в квартал, където има и други религии. Там са се появили емисари от Пазарджик, ръководени от Ахмед Ахмед. В проповедите им се говорело за това, че не трябва да се подчиняват на държавните закони, а на религиозните. Говорело се е също, че държавата ще стане халифат, а всички хора ще станат мюсюлмани, както доброволно, така и с меч.

Според проповедите, демокрацията карала хората да вършат злодеяния, тъй като се отъждествявала със свободия. Ахмед проповядвал, че не трябва да се гласува, защото властта принадлежи на Аллах. Отричал празнуването на рождени дни, сватби и други ритуали.

Свидетелят твърди, че Ахмед е духовният водач в ромския квартал „Изток” в Пазарджик, като първоначално е имал малко привърженици, но след това те станали повече.Ахмед проповядвал, че така ще стане и в Пловдив.
Тайният свидетел 004 твърди още, че организацията „Ал-Уакф ал-ислями“ е основен спонсор за дейността на Ахмед Ахмед.