Това съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който е и наместник-председател на Светия синод, цитиран от БТА.

Митрополит Кирил уточни, че решението за датата на събора е било взето на заседание на синода във вторник. Според устава на БПЦ избирателният събор трябва да се състои до четири месеца след кончината на патриарх Максим - до 6 март. Негово Светейшество почина на 6 ноември на 98 години.

Пак според устава седмица преди провеждането на събора, Светият синод ще обяви на заседание каталога с имената на тримата кандидати за патриарх.
Месец по-рано пък ще се проведат избори за епархийски избиратели, които на практика ще гласуват за патриарх. Синодът е определил и комисиите, които ще се заемат с организацията на тези избори. В избора на нов патириарх, освен духовници, могат да участват и миряни, които също са предварително подбрани по епархии, предаде bTV.

На заседанието на Светия синод вчера изненадващо дойде и пловдивският митрополит Николай, който след кончината на патриарх Максим обяви, че ще спазва 40-дневен траур и няма да присъства на сбирките на висшите духовници. Той обаче отклони всички въпроси с репликата, че ще им даде отговор след 16-ти декември.

В същото време митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който след кончината на партиарх Максим вчера присъства за първи път на заседание на Светия Синод, заяви, че новият патриарх трябва да бъде анализатор.

Зимната сесия на синода, която започна на 14 ноември, обикновено продължава до Игнажден (20 декември), но сега вероятно ще завърши няколко дни по-рано, тъй като на 15 декември в Троянския манастир ще е панихидата за 40 дни от кончината на патриарх Максим.