Това каза Пловдивският митрополит Николай на влизане в сградата на Светия Синод, където продължават заседанията от зимната сесия на Синода, предаде БГНЕС.

Митрополит Николай отказа да отговори на въпроса дали неговото идване днес означава, че приема сегашното ръководство на Светия Синод. Той отклони всички въпроси с репликата, че ще им даде отговор след 16-ти декември.

Неотдавна митрополит Николай каза, че няма да участва в заседанията на Синода до изтичане на 40-дневния траур на патриарх Максим.

След заупокойната молитва по повод 20-те дни от кончината на патриарх Максим синодалните архиереи ще се занимаят с процедурата по подготовката и провеждането на Църковния събор.

Преди заседанието пред журналисти митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който след кончината на партиарх Максим присъства за първи път на заседание на Светия Синод, заяви, че новият патриарх трябва да бъде анализатор, предаде "Фокус". "Ако свети патриарх Евтимий беше исихаст, ако дядо Кирил беше академик и дядо Максим за мен беше аскет, то новият патриарх на БПЦ – трябва да бъде анализатор", обясни владиката.

По думите му новият патриарх трябва да се вслушва във всички духовници и да бъде техен слуга, "защото както Господ казва – „който иска да е първенец, трябва да е и слуга”.
Митрополит Йосиф призова българските медии в това особено и сложно време да помогнат на Светия синод да избере най-достойния за български патриарх.