Това съобщи главният здравен инспектор в Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев, цитиран от БНР.

По думите му случаите на болни от летен грип към момента са с около 30 процента повече, отколкото по същото време на миналата година. Заболяването се причинява от ентеровируси, но може да прояви и симптоматика на менингит. Тъй като начинът на заразяване е орално-фекален, д-р Кунчев съветва да се обръща внимание на хигиената през лятото и често миене на ръцете.

"Симптомите на менингита са температура, отпадналост. Много характерно е главоболието, при част от децата има светлобоязън, т.е. дразнят се от светлина. Когато започне схващане на врата, особено при малките деца – невъзможност за свиване на главата, много бързо се поставя диагнозата и аз препоръчвам наистина навреме да бъде търсена лекарска помощ, защото много по-бързо отшумяват симптомите при адекватно лечение", допълва Ангел Кунчев.

Преди два дни от Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив сигнализираха за увеличаване на заболелите от менингит деца. От началото на месец май болните са 45, а само през последните дни за лечение в Инфекциозната клиника на болницата са настанени 15 деца на възраст между 1 и 16 години. Те са предимно от пловдивския кв. "Столипиново", град Раковски и Кричим.

По думите на Ангел Кунчев от началото на годината до момента има официално регистрирани 116 случая на вирусен менингит, което е с 38 повече за същия период на миналата година.

„Хубавото е, че за разлика от други години, тази протича сравнително леко, щамовете са такива, че не предизвикват тежки заболявания от всички хоспитализирани в градовете деца. Нямаме случаи на тежки усложнения или смъртни случаи, общо взето след 2 – 3 дни адекватна терапия те се подобряват и биват изписвани”, каза още д-р Кунчев.