"Новините са едно от най-важните неща, които правим. Заради тях ни вярват слушателите. Заради тях БНР продължава да бъде медията с най-високо обществено доверие в България. Трябва да запазим тази позиция и да я надградим.

Трябва да се борим за това доверие всеки ден и е важно да знаем как. Само ако имаме ясна визия къде искаме да бъдем, ще можем да следваме този път."

С тези думи генералният директор на Българското национално радио Милен Митев откри двудневния семинар за организацията на новинарското съдържание и актуалната информация в Българското национално радио с цел създаване на интегриран съвременен национален нюзрум.

Генералният директор на БНР представи и специалния гост-лектор на събитието Том Макгуайър - журналист, продуцент и награждаван документалист, дългогодишен ръководител на информационната програма RTÉ Radio 1 на ирландското обществено радио.

"RTÉ Radio 1 и Българското национално радио имат почти същия брой служители и почти същите отговорности. Най-важното и общото между нас обаче е, че ние сме служители на обществото. Такива трябва да бъдем!" - така Том Макгуайър се обърна към присъстващите на семинара журналисти от националните и регионални програми на БНР, както и структурите, създаващи дигитално съдържание в обществената медия.

Форумът е съвместна инициатива на БНР и Академията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU Academy).