Изпълнителният директор на Майчин дом проф. Виктор Златков съобщи, че от началото на годината в болницата са родени 23 бебета с тегло над 4500 грама.

По думите му обаче тези резултати не радват акушер-гинеколозите.

Възможна причина да се роди дете с тегло на 4000 гр. е гестационен диабет при майката по време на бременността”, обясни доц. Виолета Димитрова, началник на Клиниката по Фетална медицина.

Тя обясни, че ако майката има гестационен диабет и роди много едро бебе, за него в по-късна възраст съществува опасност от наднормено тегло и метаболитен синдром.

Затова е много важно бъдещите майки да се изследват за диабет три пъти по време на бременността.

Гинеколозите уточняват, че раждането на бебета с високо тегло би трябвало да е със секцио, защото те са с по-широк раменен пояс и коремче и съществува опасност да се „заклещят” при вагинално раждане.

Ако раждането е по нормален механизъм, това води след себе си вероятност от травмиране на раменната кост или увреждане на горните крайници.

След всичко казано до тук ще обобщя, че здравето на майката през бременността е пряко свързано със здравето и качеството на живот на нейното дете в последствие”, заключи доц. Димитрова.