Представителят на организацията, който отговаря за свободата на медиите Дуня Миятович изрази безпокойство за случая, при който екип на телевизия СКАТ е нападнат от Сидеров и членове на "Атака" в Бургас, докато репортерите се опитвали да вземат интервю от депутатите, предаде БНР. От "Атака" твърдят, че те са били нападнати.

"Регистрирани са и няколко случая на словесни и психически атаки срещу журналисти от Сидеров през последните години", каза Миятович и добави, че това е неприемливо.

Според нея подобни заплахи може да навредят на свободното изразяване и имат ужасяващ ефект върху свободата на медиите.

Миятович коментира, че политиците трябва да бъдат пример като показват високо ниво на "толерантност към обществената критика и се уверяват, че дори гласовете, с които не са съгласни, са защитени".

Представителят на ОССЕ изрази увереност, че българските власти ще гарантират, че такова поведение повече няма да се толерира.

Миятович заяви, че политическият имунитет не трябва да позволява лошо отношение към журналисти и публичното унижение на служители в медиите.

Миналата седмица в прокуратурата бе внесено искане от протестиращи за сваляне на имунитета на Сидеров. Той пък призова с отворено писмо главния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Цветлин Йовчев да кажат дали има основания за това.

Неотдавна в Европейския парламент се проведе дискусия за "Атака". Лидерът на групата на социалистите Ханес Свобода обяви, че българското правителство трябва да се разграничи от "Атака", а от Европейската народна партия (ЕНП) нарекоха партията антиевропейска.

От БСП и ДПС вече заявиха, че възнамеряват да извадят етиката от парламентарната комисия "Антикорупция" и така Волен Сидеров, който я оглавява, ще отговаря само за борбата с корупцията и конфликта на интереси.