Острите изказвания дойдоха, след като снощи Европарламентът извънредно прие промяна в дневния си ред и днес следобед ще обсъди обстановката в България. Разискванията ще засегнат протестите у нас и въпроса за свикването на предсрочни избори. 

На пресконференция в Европарламента в Страсбург председателят на групата на социалистите и демократите (С&Д) Ханес Свобода призна, че правителството у нас трябва да се разграничи от всякакви действия на "Атака", предаде БТА.

Той добави, че покрай неотдавнашното заседание на Партията на европейските социалисти (ПЕС, чийто лидер е Сергей Станишев - б.р.) в София е разговарял с представители на протестиращите и на държавните институции.

Евродепутатът от групата на социалистите Ивайло Калфин заяви, че "Атака" е националистическа, ксенофобска партия, която не може да бъде защитавана, но че от ГЕРБ зависи тя да няма такава тежест в българския парламент.

Известно е, че ГЕРБ напуснаха парламента и заявиха, че ще влязат в него при обсъждане на изборните правила.

Десницата: Социалистите опозоряват правителства

Според евродепутатите Манфред Вебер и Вероник Матийо от Европейската народна партия (ЕНП), за С&Д нарушенията на човешките права са проблем, но не и когато ги нарушават социалистически правителства.

Матийо допълва, че "предвожданото от българските социалисти коалиционно правителство не разполага с мнозинство в Народното събрание и разчита на услужливото парламентарно поведение на ултранационалистическата, ксенофобска и антиевропейска партия "Атака".

Тя коментира и изявлението от 26 юни на председателя на парламента Михаил Миков, като подчерта, че българските медии са били нападнати заради "неуместно отразяване" на протестите.
В това изявление намират своя отзвук и изказвания на председателя на "Атака" Волен Сидеров, допълва Матийо.

В изявлението се казва още, че през последната година са станали свидетели на постоянните опити на С&Д да превърнат ЕП в орган на съдебната и изпълнителната власт с преднамерената цел да бъдат опозорени правителства, оглавявани от партии от ЕНП.

"Когато става дума за правителства, предвождани от социалисти, те блокират всякакви опити за парламентарен дебат, което в крайна сметка е основната функция на всеки законодателен орган. Лицемерието им не спира да ни учудва. Да наречем "двойни стандарти" това, което те правят, е просто меко казано
", заявяват Вебер и Матийо. 

Отговорът на Станишев

Очаквам ЕНП да призове ГЕРБ да участва като опозиция в парламента, коментира по-късно лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев. Той очаквал от ЕНП да се изговорят много несправедливи обвинения.

Много се говори за поведението на „Атака”, малко се говори за поведението на ГЕРБ. Те се стараят да дестабилизират парламента", добави Станишев и припомни, че преди няколко години партията на Волен Сидеров подкрепяше тази на Бойко Борисов.