Това става ясно от най-новото изследване на психичното здраве на Европейската комисия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Изследването Евробарометър сочи, че през последните 12 месеца 15% от португалците са посягали към лекарствата, за да подобрят настроението си, двойно повече от средния показател за ЕС, който е 7 на сто.

Най-малко е потреблението на антидепресанти сред германците и гърците (3 процента), а също така сред българите (4 на сто).

Най-честата причина за вземане на антидепресанти са депресиите и състоянията на тревожност. По-често към този вид лекарства посягат жените, безработните, хората с ниски доходи, тези, които живеят сами и хора, търсили професионална помощ за своите психологически или емоционални проблеми, казват авторите на изследването, извършено през февруари-март 2010 г.

Проучването показва и разлики в усещането за щастие между богатите северни страни в Европа, където е нисък процентът на употреба на антидепресанти, и по-бедните страни от Южна, Централна и Източна Европа, където участвалите в проучването са били доста по-мрачни и унили.

В Швеция 90% от анкетираните са заявили, че "никога" или "рядко" се чувстват толкова зле, че нищо да не може да ги ободри и да подобри настроението им. В Гърция и Румъния обаче този процент спада на 56, а в Литва и Италия - на 57. Изглежда тези страни са с най-негативно настроено население. В Португалия, въпреки големия процент на хора, употребяващи антидепресанти, процентът на тези, които "никога" или "рядко" изпадат в униние е 73, съвсем близо до средния за ЕС, който е 74.