Дискомфортът от смяната на времето засяга всички хора, както и домашните животни, заяви пред БНТ д-р Сотир Марчев. Средностатистическият човек се адаптира към промяната за два-три дни.


"Ние сме едно недоспало общество, и когато увеличиш на едно такова общество съня с един час автоматично намаляват инфарктите, инсултите и сърдечно-съдовите събития. Но от друга страна, винаги тази смяна на часовника разконцентрира шофьорите и поради това катастрофите в деня на смяната и в дните след нея зачестяват. Моят съвет е следващите дни, когато децата тръгнат на училище, да не ги оставяте сами на пътя", казва той.

"Смяната на часовото време се отразява на всяка една клетка в човешкото тяло, тъй като те имат свой собствен биологичен часовник", казва още д-р Сотир Марчев.

"Винаги с чиста душа рекламирам три неща - слънцето, сънят и физическата активност. Ние лекарите по принцип не препоръчваме на хората да се тъпчат с витамини, но витамин D, получен от слънцето, безспорно е от полза. Ако имате лични проблеми не посягайте към антидепресантите, а увеличете физическата активност, престоят на слънце и съня. Слънцето лекува депресията. Слънцето, физическата активност и сънят са трите най-добри доктори и са основните средства за справяне със стреса и безпокойството", споделя още медикът.