Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна практика на голяма верига магазини за техника. Търговецът е продавал роботизирана прахосмукачка, без да информира своевременно клиентите, че не е предназначена за почистване на черни настилки, тъй като може да не функционира правилно, съобщиха от пресцентъра на комисията.

След намесата на контролния орган търговецът е добавил тази важна информация върху етикета на уреда с останалите му съществени технически характеристики.

Проверката на КЗП е по повод на жалба на потребител, който е купил въпросната прахосмукачка на стойност 679,00 лв. и е установил, че по време на работа тя не заобикаля мебелите, а се блъска в тях, което е необичайно. Затова се свързал с производителя, който го информирал, че продуктът не може да се ползва на черен под, тъй като той смущава сензорите. Инспекторите на КЗП са установили, че никъде в магазина не е представена по ясен и разбираем начин инструкция за ползване, комплектовка и поддръжка на продукта, за което на търговеца е съставен акт.

От комисията съветват потребителите да изискват информация за съществени характеристики на техниката, която купуват; да настояват за инструкции за употреба и поддръжка. Комисията припомня, че инструкциите следва да са достъпни за потребителя преди покупката, а информацията трябва да е ясна и на български език.