Днес се очаква по-голяма яснота за цената за доставка на машините за изборите. Най-вероятно ще са необходими да са купят около 300 за вота в чужбина. Това каза пред БНТ заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

"Вече беше изчислено, че логистиката и хартиените бюлетини ще струват около 57 милиона лева. Въпросът с видеонаблюдението е отложен за след преброяването на населението. Видеоизлъчване може да се осъществява от хората, които имат право на това, но при ясни правила", заяви Росица Матева.

По думите ѝ сумата, отпусната за предстоящите предсрочни парламентарни избори, е малко по-малка от тази, която беше предвидена в бюджета на ЦИК за изборите на 4 април.

Матева обясни, че от предишната план-сметка не са използвани всички средства.

"За медийни пакети сме предвидили дори малко повече от предвиденото на 4 април. Неизразходваните средства се връщат в бюджета", добави Росица Матева.

По думите ѝ сега за ЦИК са предвидени 7,7 млн лева, които включват възнагражденията на секционните избирателни комисии, на районните избирателни комисии, допълнителните лица, които се назначават в ЦИК по време на активен период, за разяснителна кампания, за обучение, за отпечатване на хартиените бюлетини.

"След като установим колко машини ще ни бъдат необходими, ще трябва да бъдат отпуснати допълнителни средства, както и сума за логистиката на машините - за транспорта им в страната и в чужбина. Поискани са справки колко избиратели има в отделните секции в страната и дали на места, където те са много над 300, е подходящо да се предвидят две или три машини, така че да е спокоен изборният процес", каза още Росица Матева.

Тя предположи, че за страната може би няма да се наложи допълнително закупуване на машини, а според предварително проучване, за чужбина може би ще са необходими около 300 машини.

"Не е ясно в колко избирателни секции в чужбина ще бъдат подадени повече от 300 заявления. Трябва да предположим каква ще е бройката", допълни Росица Матева.

"Освен това в Община Благоевград предстоят частични избори за 7 кметства, насрочени за 27 юни. За там са необходими 150 машини. Трябва да се предвиди, че е възможен и балотаж. После софтуерът на тези машини трябва да бъде преинсталиран, за да е подходящ за парламентарните избори. Това е свързано отново с логистика. Предстои ЦИК да вземе решение, в което много ясно да е посочено кой има право и как да прави видеоизлъчване или видеозаписване при установяване на резултата", каза още Росица Матева.

Тя съобщи, че ЦИК ще назначи по своя преценка РИК-овете, защото е факт, че има разногласия. По думите на Росица Матева от 31 районни избирателни комисии съгласие има само в 4 или 5.