В същото време местните жители обаче се заканиха, че ще си изпълнят ритуала, когато медии и природозащитници си отидат, съобщи Булфото.

Полицаи от Царево се опитаха да респектират събралото се множество от хора, като пробваха да арестуват местен жител, който беше маскиран за Кукеров ден. Бродиловци се намесиха и спасиха своя съселянин.

Друг инцидент също беляза днешния обичай - пиян мъж предизвика сбиване в селото, а полицаите само го отведоха настрани, след което го пуснаха.

Екозащитници проведоха мирен поход до печално известното село Бродилово. Инициатори бяха гражданска група, създадена в социалната мрежа Facebook "Ние сме против варварския обичай "тричане".

"Примитивните българи "бесят" кучетата си на въже, въртят ги във въздуха, докато им се изпразнят червата и изпаднат почти в безсъзнание" – така започва статия в шведски вестник, припомнят противниците на обичая, който се извършва в бургаското село Бродилово. "Искаме единствено да се уверим, че тази жестокост няма да се повтори отново, защото миналата година, въпреки заповедта – забрана на кмета, тричането се състоя", споделиха преди похода инициаторите на протеста. "Нашите сънародници от Бродилово, показаха как действат варварите, ние искаме да покажем на света и най-вече на себе си и децата си, че сме европейци", заявиха защитниците на кучетата.

Преди година обичаят Тричане беше заклеймен в обществото като варварски. Досега всяка година на Кукеров ден местните жители го изпълняваха, за да прогонят злите духове. Местните вярват, че ритуалът носи здраве и берекет. Те са убедени, че обичаят е спасил селото от болестта шап миналата година.


*Тричане на кучетата (бесене на кучетата, циренецерене на кучетата) е български обичай. Известен е главно в Източна и Южна България, както и в някои части на Централна България.