Замениха тричането на кучета с потапяне във вода

В странджанското село Бродилово днес се проведе обичаят Тричане. Заради протестите на екозащитници обаче само няколко кучета бяха хвърлени в реката, без да бъдат връзвани и въртяни*.

Обратно в новината

Коментари - Замениха тричането на кучета с потапяне във вода | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

в някои страни имат обичаи да избиват по 100 делфина а тука заради наи гадните вузможни животни и то не за убиване правят скандал нашите индянци. ... .л. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ако на времето бяхме тричали лицето Бойко Методиев Борисов, сега нямаше да е болен от бяс. Същото важи и за лицето Росен Асенов Плевнелиев и други видни ГЕРБерунгели..

Tova "trichane" e otvratitelno deyanie...Primitivno i jestoko...

"...ние искаме да покажем на света и най-вече на себе си и децата си, че сме европейци" Ама ние не сме европейци. Не че съм за тоя обичай ама тия шибаняци наричащи се вропейци к'во ни казват какви сме и какво да правиме.

Европейците са много загрижени за кучетата ми. Това не важи за нас, но поне Путин сега ще им разгони фамилията.

Хайде сега да се замислим какво е традицията. Отговор- една простотия измислена от хората. Това важи за всички традиции!

оставете животните ами какво да ги правим нашите министри и депутати според мене те са за тричане малко да се приземят и да обърнат внимание на народа си

Тричане не може, а корида може?!

Руиз

Що за варварски, езически обичай. И думата е грозна-тричене. Отврат! Вероятно тези българи ще пият след това вино или ракия и що за душевност у тези двукраки?

Руиз/ и що за име си си избрал, бе???/ това е БЪЛГАРСКА дума. Както ги има много в нашия роден език. А на тебе като не ти харесва, просто не я изговаряй. И не е варварски тоя обичай, той е от многото, които извършваме за различни празници. На Гергьовден хапваш ли си агнешко? Ами и тогава клането на агнето е свързано с ритуал. Да не обиждаме народа си, ей, "защитници". Затова сме се запазили, защото пазим традициите си и не наричаме народа си варварски. Да оставим това на "християнските" традиционалисти от Испания или от Англия/където между другото пък си бесят кучетата след последния годишен лов/. Айде, със здраве!

Изродска душевност, душевност на елементарни примитивни същества

Аз предлагам да създадем нова традиция - паралелно с кучето да се "тричаме" и неговия стопанин. А за да се закърпим бюджета на Дянков да се правят залагания кой първо ще се осере. Всички постъпления от залаганията да влизат в Сребърния фонд за да има правителството какво да харчи. Че резервът отдавна е под своя минимум.

предлагам да тричаме ПОЛИТИЦИТЕ

Аз предлагам да създадем нова традиция - паралелно с кучето да се "тричаме" и неговия стопанин. А за да се закърпим бюджета на Дянков да се правят залагания кой първо ще се осере. Всички постъпления от залаганията да влизат в Сребърния фонд за да има правителството какво да харчи. Че резервът отдавна е под своя минимум.

ГЕНОЦИДА НАД БЪЛГАРИТЕ Е МНОГО ДОБЪР ОБИЧАЙ, САМО КУЧЕТАТА СА НИ КУСУРА /ЗА ВСИЧКИ КОИТО ЩЕ МИ ОТГОВОРЯТ ИМАМ КУЧЕ И СИ ГО ГЛЕДМ КАТО ПИСАНО ЯЙЦЕ, НЕ ГО ТРИЧАМ И СИ ЖИВЕЕ КАТО ЕВРОПЕЙСКО КУЧЕ В КЪЩИ/

за голям берекет.-ТРИЧАЙТЕ ФИДОСОВА.

КАКВО ЩЕ КАЖАТ ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИТЕ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ИМПЛАНТИРАНЕ НА ЧИПОВЕ ЗА ВСИЧКИ КУЧЕТА?!?! НЕКА ПЪРВО НА ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИТЕ ГИ ИМПЛАНТИРАТ!!!!!!!!

ТО ТОВА НИ ГО ПРАВЯТ ИНДИВИДИТЕ С ВЛАСТ ВСЕКИ ДЕН АМА НЯМА ПРАВОЗАЩИТНИЦИ НА ЧОВЕШКОТО.

За да прогонят злите духове и простотията си по-добре е вместо кучета, те да се връзват и да ръсят плодородие!

Спомняте ли си случая с някакъв англичанин, който уби едно дете, понеже си мислел, че е убило кучето му? Наскоро стана. Към тази цивилизация ли вървим?

Че то в казармата, с новобранците се случваха къде по-извратени неща?

Това явно е най- блестящата визитна картичка, която пращаме на Европа всяка година. СРАМ И ПОЗОР Предполагам, че си вадят много "добри" изводи за нас!

Точно казано! Прав си - за кучетата ни пука, а за хората не!

Ами като си роден без желание, ако не ти се живее вземи мерки, нещастен комплексар....през ден има новини за пребити хора от незнайни субекти за тях не ревете ама за това голям проблем.

А кой позволява да има незнайни субекти,които пребиват хора? Със сигурност тези, които пребиват хората не обичат животните. А ти като си загрижен за битите, защо се зъбиш срещу човека ?

Заглеждат ли се "ЕКО....." по детските игри. Има една много забавна за децата игра. Висяща люлка. Едно дете сяда друго го върти с люлката докато се усуче въжето. После пуска и детето на люлката се завърта. После въжето само се засуква надругата страна и люлката се завърта на обратно. Всичко това със весел смях от децата. Значи е приятно (не е изтезание) ДА СЕ ЗАБРАНИ ИГРАТА!!!!!!!!!!! Да не говорим за скачане на деца във басейни. Сега разбиратели против кое са "ЕКО..." Те са срещу древните традиции. И тъйкато са бедни духом, не виждат смисъл в това. А съм сигурурен, че им плащат за това.

А бе ти, богатият духом, защо не правиш разлика между дете и куче, м!? Кое дете се е нас--ло, докато се е въртяло или скачало в басейн? Децата го правят, защото им харесва! Голям пример, голямо нещо. Не носете от девет кладенеца вода, за да извъртате фактът, че тричането е забранено, но не се спазва законът! Какво само привеждате примери, ясно е казано, че "обичаят" е забранен, какво повече се обяснявате? Нана им дума, они рупат ли, рупат!

Този писач трябва да го омаломощят във въздуха и да го хвърлят в ледените води на реката поне веднъж за да разбере какво чувстват кучетата. Защото това не е потапяне, а е гавра с животинките.

Ами те, така наречените "екозащитници" (каквото и да значи това), ще се успокоят едва тогава, когато заменят кучетата с тях. Те влизали ли са някога в кланица, клали ли са поне кокошка? Сигурно хлебарките и мишките се разхождат по домовете им от някакво криворазбрано "екомилосърдие". Толкова са се загрижили за кучетата, че забравиха (ако някога са знаели, де) какво е туларемия и кучешка тения. Ама веднъж да видят колко рискована е операцията от кучешка тения, може и да се замислят (ако имат с какво), че здравето на човешката популация е по-ценно от криворазбраната им милозлива "грижа" за кучетата.

Защо не забранят коридата в Испания където стават жестоки убийства,а се занимават с нашите кучета?Ами циганите каруцари не измъчват ли животните ,като ги товарят до припадък и ги бият непрекъснато?Жокеите не измъчват ли конете като ги ръгат с шпорите и ги бият с бича?Кучетата ли са най-важни ,или защото това се прави в България и трябва да се търсят кусури за критики?

Когато не знаеш, не пиши глупости. В Испания вече има области, в които коридата отдавна е запранена и в момента тече процедура да се забрани навсякъде в страната. Защото това е зрелище, възпитаващо садисти и страхливци. А тореадорите са подли мухльовци. Бикът предварително се държи жаден и се пои само със солена вода. Малко преди да го пуснат на арената му дават да пие нормална, обикновена вода. Той изпива толкова много, че коремът му натежава и забавя реакциите му. А и само тъпа глутница страхливци се нахвърля на едно едничко животно в това му състояние. нито един от тези човешки помияри не ще се осмели да се изправи един на един срещу бик в обичайното му, нормалното му физическо състояние.

Брех, че природозащитници се навъдиха. То не бяха щастливи кокошки, волно тичащи глутници кучета, нападащи и ръфащи минувачи и деца. Те всички имат повече права, отколкото българина (а той дори е човек). Ама всички тука "защитници" с блеснал от възбуда поглед чакат по Коледа да забият на прасето ножа в гърлото. В Дания има обичай рибари да завардват с мрежи стотици делфини и да ги избиват до един, заедно с малките, те пищят, водата е алена червена. Но това сигурно не е варварско. Варварско е само това, което ви покажат по новините на промитите ви мозъци. Толкова сте престорено загрижени, толкова сте фалшиви.

Най-силно впечатление ми направиха думите на един от спазващите "обичая". "Когато завъртиш кучето и то изпразни червата и захвърчат л--на , ТЕ носят плодородие"! Каквито и доводи да изтъкват защитниците на "обичая", не виждам никаква връзка между стресирано и уплашено до на----не куче и предпазване от болести на хората и животните от селото. Защото и това се изтъкна, като аргумент. Няма защо да давате примери за други животни, казусът е само и единствено за този "обичай"! И той е забранен със закон, който трябва да се спази! А не , г-н Лапчев да мънка и увърта, когато го питат дали одобрява тричането. Само глоби до на---ане за закостенелите в разбиранията си селяни от това село! Като им бръкнеш в джоба може и да им светне в дървените глави, какво е това закон и има ли почва у нас!

И кой е този закон лукова главо. Тоя дето забранява на децата да дърпат опашките на животните. А без храната на селяните, че си ручаш опинците.

И да ти го кажа, ще го спазиш ли? "Законът за защита на животните", гумена главо! Прочети го и прецени въпросният "обичай", като какъв ще го класифицираш. Жесток, хуманен, стресиращ, езически? И хайде, не ми разправяй, че точно без храната на селяните ще си ям опинците. Те си гледат стока и произвеждат зеленчуци за тях самите. Ти, ако чакаш на тяхната храна е отделен въпрос!

къде се покри Фидосова.Къде изчезна тая гранясала мас?

да се замени с тричане на управляващите.Да се въртят до посиране за берекет.

Предлагам да гласуваме. Аз съм 'за'! :) :) :)

Глупаци не свършват.

Аз съм от Североизточна България, но този обичай ми е крайно непознат. Интересно е къде другаде се изпълнява, защото се говори само за това село. И как така обичай в едно село се определя като нещо традиционно българско?

Изпълняваше се в гр.Съединение,Пловдивско ,но не зная изпълняват ли го още.Там кучетата се пускаха направо върху земята ,а не във вода.

Какво общо има един древен езически обичай със съвремената алчност на родните ни мутри ? Баси глупака...Ти ако си някой правозащитник по-добре иди някъде и се гръмни, самотака ще помогнеш на каузата.

Явно е, че не виждаш по-далече от носа си. Доста заблуден човек си. Дано имаш време да се оправиш.

Ало еволюиралия, отивай си при западните примати и ни остави нас БЪЛГАРИТЕ. Не искаме мнение от хора които са се научили да се къпят през 18 век.

От ден на ден народа става все по глупав,този който е тачи този обичай,него

С това "цивилизационно" мислене отдавна не си Българин. По добре си стой в западния котор и не давай акъл на хилядолетната нация БЪЛГАРИЯ.

Първо учил ли си граматика? Второ - аз съм против нараняването и убиването на ВСИЧКИ животни от ВСИЧКИ хора - например усмъртяването им в кланиците да не мислиш, че е много хуманно? А за коридата какво ще кажеш?

Репликата е към emigrant

Къде са тези правозащитници, когато има други небългарски обичаи и се колят животни, а кръвта се лее по улиците? Ако са истински защитници на животните, първо срещу това трябва да протестират, а не срещу последни остатъци от стари традиции, при които дори няма нараняване на животните.

спешно пратете психиатър в това село. тия хора имат нужда от специализирана помощ. или са за затвора. ако това не е жестоко отношение към животните, не знам кое друго е такова. прибрахме танцуващите мечки в Белица, защото ги били експлоатирали, а тия кучета ?

А блажиш ли Мимке, блажиш ли, с месце от убити с ток крави и прасета?

Ей не пипайте обичайте на Българите , че ще се обезличим като нация.

Точно тричането на кучета ще ни обезличи като нация.

това е толкова примитивно мислене, че нямам думи.

Болни мозъци,грам сиво вещество нямат,за да се оправдават така тъпо...!

Ей тия МАНГАЛИ дето са се събрали там, тя трябва да бъдат душени, хвърляни или каквото там се прави. И да поясня. МАНГАЛ е порода хора с дребна и мизерна душица, независимо от националната им принадлежност. Има МАНГАЛИ по целия свят.

боклук не сравнявай българите и траките с мангалите.... иска ти се! И ти може да лъскаш бастуна и да си задоволяваш свръх благородната душа. Европа е идея, за която ние сме варвари- О.К.! Паляк!

1chovek

Аман от дяволски обичаи. Да си се тричат себе си, не животните.

аз съм съгласен да пробвам едно езическло тричане, дори не се доближава до скок с бънджи, но първо искам да видя как ще преживееш недяволския християнски ритуал както коледно прасенце или както гергьовденско агне, и след топва ще обменим опит от първа ръка! Става ли? Мисля, че така е справедливо, като застанем зад думите си!

Някой вярва, че като завърти кучето и го хвърли във водата, ще се предпази от шап. Друг- че като се помоли в църквата, ще му се опростят греховете и ще отиде в рая. Трети- че най-справедливия строй е социализма. Някои вярват в Аллах. Други- в Буда. Интересно защо осъждат само тези с кучетата, останалите ги смятат за невинни. Даже и когато правят атентати и убиват стотици хора. Странен начин на мислене.....

Веднага ти отговарям, защото тук се връзват кучета и се измъчват до посиране. Когато се молиш на боговете си най-много ти да се посереш ако си много грешен. Схвана ли разликата?

аборигенска работа. А може и те да са по еволюирали вече. Не мога да разбера как едно такова бесене* ще те направи по-добър,по-здрав,или по-богат. ( не знам за какво го правят всъщност) Но едно е ясно.Показва на света че сме изостанали. Хора трудно променящи се. От една страна сме с лап-топ в ръка,от друга бесим куче за късмет. Пълна лудница.

Като не можеш да разбереш, ходи си при западната аборигенска лудница. Не давай оценка на хилядолетната нация БЪЛГАРИЯ.

За неразбралите от Конго : научете българският език. Има много голяма разлика в значението на думите Бесене и Весене (каквато се използва за тази традиция)...