Ултрамаратонецът Красимир Георгиев ще тича без прекъсване 55 часа на открито в Пловдив за да увлече малки и големи да се раздвижат, да предизвикат себе си и да преодолеят едно физическо препятствие в името на благородна цел - събиране на средства за деца с онкологични заболявания.

При предишното изпитание Георгиев тича в продължение на 36 часа на пътека в зала в София.

"Аз го виждам всичко като една река, ако една река спре да тече, тя става блато. Затова трябва да се предизвикаме, да вървим напред, защото движението е дисциплина, движението е живот, споделя Красимир Георгиев пред БНТ.

Стартът в Пловдив ще бъде даден този петък в 10 часа на гребния канал.от Гребната база. Трасето минава през града и стига до Цар Симеоновата градина, където маратонецът очаква да бъде подкрепен и от пловдивчани.

Атлетът признава, че за разлика от миналия път, когато тича в зала, сега на открито времето ще е най-голямото изпитание. През цялото време той ще бъде подпомаган и от така наречените пейсъри, които ще следят за неговата физическа форма и безопасността му, както и тази на хората, които ще тичат заедно с него в този празник на мотивацията.

Маратонецът очаква през нощта да е най-студено, затова специален готвач ще го подкрепя с гореща супа. През другото време ще хапва лека храна.

"Повечето ще съм на плодове, ще има енергийни барове, ще има нормални неща като палачинките на един приятел, който ме спасяваше, също така сандвичи, хапки", казва Краси Георгиев пред bTV.

Той споделя, че ще започне да усеща умората след 20-ия час, но ще разчита на физиотерапевта си да го подкрепя. По време на тичането ще направи и няколко кратки почивки. Според екипа му той ще пробяга разстояние, надхвърлящо 10 класически маратона.

По време на маратона ще се събират благотворително средства в помощ на децата с онкозаболявания за спортни мероприятия. На предишния му маратон "36 часа" той събра пари за 26 деца, преборили онкологични заболявания, които заминаха за "Игри за победители" в Москва, където спечелиха 27 медала.

Сегашната инициативата на маратонеца е съпроводена и от няколко лекции в три пловдивски училища и е подкрепена от фондация "Пловдив 2019". Маратонецът ще разкаже на децата защо е важно да имат двигателна култура и да се хранят правилно.

"Това е обединяваща кауза както инициативата европейска столица на културата обединява хората, така и бягането, което Краси прави, е много вдъхновяващо", каза Франц Кадири - експерт във фондация "Пловдив 2019".