На границата с Гърция ситуацията днес се усложни - километричните опашки вече са от двете страни на пунктовете. От рано сутринта на "Кулата" и "Маказа" колоните бяха към южната ни съседка.

Следобед обаче, когато се добави и движението обратно към България, картината изглеждаше кошмарна, съобщи bTV.

Вече трети ден има огромни тапи от желаещи да отидат на море в Гърция.

Опашката от влизащи в България също беше голяма, но те се пропускаха по-бързо.

200 метра се минаваха за 40 минути. Всички пътуват за гръцкото море, понеже там е по-чисто и по-спокойно, коментираха шофьори.

Причина за опашките по границата с Гърция е увеличеният трафик. Това каза директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" гл. комисар Светлан Кичиков на граничния контролно-пропускателен пункт "Кулата" пред медиите днес.

С 25% се е увеличил потокът на автомобили и автобуси спрямо миналата година. Само за изтеклото денонощие през пункта са преминали над 10 000 автомобила, посочи гл. комисар Кичиков. Въведен е оптимален режим на работа, трасетата са обезпечени със служители, които извършват проверка на три трасета, казаха от ГД "Гранична полиция". Един автомобил се обработва за 20-25 секунди, ако в него пътуват деца максималното време за обработка е 50 секунди, каза още гл. комисар Кичиков.

Забавяне се получава когато пътуващите не са подготвили необходимите документи на едно място, както и когато не носят необходимата декларация при пътуване на детето само с единия родител. През изтеклото денонощие 436 са случаите, когато придружаващият родител не е носел копие от декларацията и това е забавило проверката, тъй като се налага граничният служител да изготви необходимото копие.

Гл. комисар Светлан Кичиков каза още, че се очаква през цялото лято да бъде натоварено, най-вече в дните петък, събота и неделя и призова пътуващите да използват и останалите гранични пунктове с Гърция.

Граничен пункт "Маказа" разполага само с 4 платна, които според трафика се реорганизират.За последното денонощие оттам са преминали над 6 хиляди автомобила. Рекордът на пункта е 10 хиляди, от миналото лято.