Теодор Вълков е спортен масажист . Практикува всякакви видове масаж, сред които клaсически, анти-целулитен (основно за дамите), сайонджи за наместване с изпукване и много други. Завършил е НСА "Васил Левски" със специалност кинeзитерапия. От 20 години той се занимава със спортна травматология и възстановяване. При Вълков в Националния център по културизъм ходят най-различни хора - известни спортисти, бизнесмени и всякакви хора, които тренират за удоволствие. Ето какво сподели той пред Dir.bg.

- Г-н Вълков, вие сте кинезитерапвет. Какви пациенти ви търсят и какво искат хората, когато дойдат при вас?
- При мен идват хора, които вече имат силни болежки и проблеми. От деца, през спортуващи и всякакви други. Най-малкият ми пациент бе на 2 години, а най-възрастният на 94 години.

- Малкият двегодишен пациент какво го доведе при вас...
- Беше отказал да ходи. И се оказа, че при игра е паднал и си е изместил ставите. И понеже не може да говори, лекарите така и на разбраха какво му е. По него нямаше нищо счупено. След като му направих една манипулация, на третия ден проходи. При мен идват и деца, които имат проблем с нощното напикаване. Оказва се, че това е пак следствие на разместване на тазови кости и гръбнак, притиска се нерв, който влияе на пикочно-половата система. Два-три дни след манипулацията започват да нямат този проблем вечер.

- Рентгенови снимки, ядрено-магнитен резонанс, други изследвания. Всичко това показва състоянието на пациента в покой, а какво става, когато го накарате да е активен...
- Това, което аз правя като преглед, е доста по-различно от това, което показва рентген или резонанс. Аз мога да видя неща, които рентгенът и резонансът не могат да покажат. Близо 95% от хората, които идват, имат проблем с разместен таз. Това, бих казал, е един от основните проблеми, които после предизвикват и гръбначни изкривявания и проблеми с функциите на вътрешните органи. Когато се получи разместване, се притискат нерви, които се отразяват на вътрешните органи. Респективно органите изпадат или в хипофункция, или в хиперфункция. Друг проблем, който се среща често, е при разместване на шийни прешлени. Тогава се получава доста остро главоболие и световъртежи.

- Колко често проблеми в шията водят до главоболие?
- В шийната област това е голям проблем. Искам да отбележа, че там са и зоните на стрес в човешкото тяло. Когато имаме негативни емоции, мускулатурата спазмира, за да може да затвори артерията и да не стане инсулт. Другият проблем на съвременния човек е седенето пред компютрите.

- Защо?
- Седенето е най-неспецифичната поза за човешкото тяло. Няма животно в природата, което да седи. Колкото човек е по-малко седнал, толкова по-добре за гръбнака. Когато човек е прав, 50% от тежестта се носи от мускулите, а другите 50% от костите. Тежестта се разпределя равномерно по всички стави. Вече все по-често се забелязват хора под 30 години, които имат дискови хернии на лумбалните прешлени от седене на стол. Когато човек седи, не си използва мускулатурата. Натоварването пада върху последните три прешлена, а междупрешлените дискове на са от чугун, а са хрущяли. Колкото повече време седиш, тези дискове се натоварват повече, приплескват се и в един момент хрущялът се къса и става т.н. дискова херния. Съвременният начин на работа със седене пред компютри е убийствен за гръбначния стълб.

Автор снимки: Фото студио Елриша за DIR.bg

- Правилото за 45 седене и 15 минути почивка важи ли...
- По-добре е да работиш прав и да сядаш да си почиваш, отколкото да си седнал и да ставаш да почиваш. Другият вариант е да работиш седнал върху надуваема топка. Защото при нея, за да пазиш равновесие, използваш и мускулите. Парадоксът е, че колкото по-удобен ти е столът, толкова това е по-зле за гръбнака. Когато седнеш, ти в буквалния смисъл се разплуваш на стола, изпадаш в еуфория колко ти е удобно, а всъщност удобството те кара да не използваш мускулите, а те атрофират. Колкото повече време седиш, толкова повече мускулите губят от функцията, защото не са активни.

- От колко време се нуждае нервът, след като бъде "освободен", за да се възстанови напълно. Хората обикновено веднага започват пак да се натоварват?
- Пълното възстановяване трае между 3 и 6 месеца. Нервът се възстановява с 1 милиметър за 24 часа. Зависи все пак колко време е бил увреден. Това е много важно. Единствените медикаменти, които помагат е т.н. нивалин. Българско изобретение и откритие. То стимулира възстановяването на миелиновите обвивки, които се разрушават вследствие на притиснатия нерв.

- Много пъти сте казвал, че човек изобщо не трябва да се навежда, а да прикляка с двата крака? Защо...
- Човешкото тяло не е устроено да прави това движение. Ние сме се наказали в момента, в който сме се изправили в еволюцията си на два крака.

Автор снимки: Фото студио Елриша за DIR.bg

- Какъв е проблемът при навеждането...
- Когато човек се навежда, той натоварва широкия гръбен мускул. При навеждането мускулът трябва да се разтегне, за да поеме натоварването. И като не е подготвен, той не може. Той е свързан с гръбначния стълб и с гребена на тазовата кост. Когато човек се навежда, този мускул не винаги се разтяга достатъчно, тазовата кост се приплъзва нагоре, защото нещо трябва да поеме натоварването и понякога ефектът е мигновен. От болка там човек може да срине на земята. Имах пациент, активен спортист, който просто се навежда да си завърже обувките и застива. Донесоха го трима души. Един от най-тежките ми случай в практиката преди 14 години беше една жена, бивша националка по плуване, която от 5 лумбални прешлена имаше 4 дискови хернии. След една манипулация на четвъртия ден се изправи. Оказа се, че проблемът й не е в херниите, а в изместените тазови кости и тазобедрена става. В краен случай се стига до операция, но смея да твърдя, че съм свалил доста хора от операционната маса. Съвременната медицина разчита единствено и само на резонанси, скенери и снимки. Това са все неща, които преглеждат човека физически. За много колеги и лекари не съществува сакро-илиачна става, не съществува тазобедрена става като проблем. А увредената тазобедрена става е голям проблем. Хората, които си сменят тазобедрените стави, на 95% са имали дълго време проблем, който са неглижирали. Или са свикнали с болката, или не са знаели. И като дойдат при мен се е случвало, че ставата е до такава степен износена, че не може да се направи нищо. От проблеми в тазобедрената става страдат и много деца. Има такива, които се раждат с разместен таз. Ето пример. При нормалното раждане, когато вадят бебето през детеродния канал на майката, чийто мускули са релативно твърди, а не еластични, се получава едно притискане в таза на бебето и то се ражда с крив таз. И в следващ етап от израстването това си проличава.

- Защо твърдите, че хората не знаят как да слизат от колата си и че не е добре да се седи с кръстосани крака...
- И няма да спра да повтарям, че това са прости неща, които с неправилните повторения вредят на човека и водят до сериозни проблеми. Кръстосаните крака при жените е един от най-вредните навици. Първо, че има вероятност да се получи разместване в таза и той е над 50%. Другият проблем, който може човек да си причини от кръстосването на краката, това са разширени вени, защото притискането на един крак в друг нарушава потока от кръв.

Автор снимки: Фото студио Елриша за DIR.bg

- Това не означава, че жените не трябва да носят поли, защото те тогава най-често кръстосват крака?
- Не, не означава. Те могат да носят пола и да седят като принцеси със събрани колена, спрямо официалния протокол.

- И как трябва да ставаме от леглото...
- Трябва да ставаме правилно. То важи също и за слизането от колата. А именно - трябва да седнем на леглото и да пуснем двата крака на земята, след което да се подпрем с ръцете и да се изправим. А не да се юрваме с главата напред. Когато човек спи, мускулатурата му се отпуска. Когато станем рязко с главата напред, натоварваме гръбнака и таза. Същото е и слизането и качването в колата. Сядаме странично на седалката и се завъртаме с двата крака, за да влезем. По същия начин излизаме - завъртаме се и пускаме двата крака на земята.

- Лесно ли възприемат пациентите правилните навици?
- Въпросът е личен. Аз на всички казвам, че трябва да се замислят какво правят в ежедневието си. В повечето случаи навиците са запаметени грешно. За да можа да се откажеш от лошия навик, трябва да започнеш да мислиш преди да го направиш, а не да го правиш по инерция.

Автор снимки: Фото студио Елриша за DIR.bg

- Мануалната терапия, която практикувате, в Германия е част от традиционната медицина, там тя е съпътстващо лечение. У нас... - У нас не е така. Проблемът е в самите преподаватели и в медицинските университети. Малко го приемат все още у нас като ерес. За съжаление доста от моите пациенти ми задават този въпрос: "Защо личният ми лекар не ми каза да се обърна към такъв специалист по мануална терапия?" Имам много спортни лекари, с които работя, и те са се убедили в ползата от мануалната терапия и изпращат пациенти при мен. Много са малко хората, които се доверяват на тази терапия, в съвременната медицина като цяло. Имам поредица от случаи, при които доказвам, че, когато съвременната медицина каже "не може повече", има и други възможности. Единственият, който си призна грешките, които са правени в миналото при лечението на главоболие и различни мигренозни състояния, е академик Иван Миланов, който е началник на неврологията на болница "Св. Наум". Той излезе и каза открито, че дълги години са лекували следствието, а не причината, която се крие в шийните прешлени. Но той е единственият, който си призна. При съвременната медицина има две много повтарящи се грешки - лекуват следствието и не търсят причината, както и това, че разделят човешкото тяло на части. Човешкото тяло е едно неразделно цяло. Част от нещата, които правя, е т.н. сайонджи и юмейхо терапия. Важно е хората да знаят, че, когато страда гръбначният стълб, страдат и вътрешни органи. Няма как да лекуваш следствието, без да търсиш причината. За повечето заболявания има конкретна причина, за да се развият и да страда някой орган.

- Полиневропатията също е често срещано заболяване? Какво се случва с болния и може ли да му се помогне с масаж?
- При полиневропатията по-скоро добре повлияват физиотерапевтични методи, а не толкова масаж. Говорим за електростимулация, лазерът много помага, това е по-нов метод. Лазерът облъчва с лека доза радиация, която стимулира нервите. Иглотерапията също помага. За полиневропатията трябва да знаем, че това е едно от сериозните увреждания на нерва вследствие на висока кръвна захар. Това, разбира се, се свързва най-често с диабет. При много хора говорим за необратими увреди на нервите.

- Споменахте, че работите с деца. Колко голям проблем имаме при подрастващите, когато говорим за тяхната двигателна и физическа активност?
- Проблемът с подрастващите е свързан пряко с часовете по физическо възпитание в училище. То липсва и не се прави нищо, за да се подбори. При децата над 10 години започва по-бурен растеж. Става въпрос, че костите растат по-бързо, а мускулите винаги изостават. Ако не се правят физически упражнения, се стига до изкривяване на гръбнака. След това коригирането става трудно.

Автор снимки: Фото студио Елриша за DIR.bg

- Тук роля играе и тежката ученическа раница...
- Да, но тук става и една лоша комбинация. Визирам тежката раница и неправилната стойка в час, седенето пред телефоните и компютрите. Ние сме на четвърто място в Европа по затлъстяване. 25% от децата са с болестно затлъстяване. Пред нас само Чехия, Гърция и Великобритания.

- Колко е важно човек да се движи правилно, след като се е възстановил от травма?
- Най-тежките травми, които се срещат и при нормалните хора, и при спортистите, са в коленете. При хората, които карат ски, визирам кръстните връзки на коленете. Имам дост пациенти с такива проблеми. След като се раздвижи кракът, съм създал една програма, която се провежда около четири месеца. Говоря за упражнения в зала за фитнес. Целта е да се възстанови мускулатурата и да не се повтарят тези травми. Повечето пъти това става от липса на достатъчно добра мускулатура и при професионалистите скиори, и при любителите.

- Става дума за пропускане на загрявката на мускулатурата...
- Има два критични момента в спортната тренировка. Първият е след загрявката, ако не си загрял достатъчно добре и започнеш интензивно натоварване. Вторият критичен момент е в края на тренировката, когато физическата умора става и умствена и подценяваш дадена ситуация. Така става белята. Просто при професионалните спортисти концентрацията по време на тренировката трябва да е на 100%.

- Къде най-често бъркаме в ежедневието си. Какви прости съвети бихте дал на хората?
- На първо място слагам това да не се прекалява със седенето в ежедневието. Но второ място като съвет бих дал това да се ходи поне по 30 минути пеша на ден. Това е най-доброто натоварване за сърцето, за мускулите и за ставите. Третото са правилата за кръстосването на краката, за слизането от колата, ставането от леглото. Това са т.н. "златни правила", които човек, ако се научи да ги спазва, ще има по-малко болежки и неприятности със здравето.