7,84 млн. винетки за над 385 млн. лева са продадени от началото на годината до момента, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

До този момент от Пътна полиция са издали над 6000 наказателни постановления и фишове на български и чуждестранни шофьори, които не са имали винетка или са извършили други нарушения, свързани със заплащането ѝ. Стойността на наложените глоби е 2,5 милиона лева.

От продадените над 7 млн. винетки, 5,4 млн. са за леки автомобили, показват още данните на Агенция "Пътна инфраструктура". От всички продадени винетки 1,4 млн. са еднодневните, каквито купуват предимно тежкотоварните автомобили, които преминават през България, но не само те.

Най-честите нарушения са липса на винетка, незалепена на стъклото или неотговаряща на категорията на автомобила.

Трудно би могло да се каже дали чуждестранните шофьори купуват или не винетка, но трябва да напомним, че на границата всички могат да го направят.

50% от трафика в България е транзитен, предимно от турски и ирански шофьори на тежкотоварни автомобили, които пътуват за Европа. 250 000 са само турските тирове, които преминават оттук годишно.