Със заповед на министъра на енергетиката Теменужка Петкова експерти от Министерството на енергетиката ще извършат извънредни проверки на съоръженията, собственост на "ЧЕЗ разпределение България" АД, на територията на общините Враца, Мездра и Роман - най-засегнатите населени места, останали без електрозахранване в следствие на усложнената метеорологична обстановка през последните дни.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Към 12 часа на 10 февруари с частично прекъсване на електрозахранването са осем населени места от общините Мездра и Роман. Екипи на ЧЕЗ продължават работа за пълно отстраняване на авариите, като са поели ангажимент за пълно възстановяване на електрозахранването в района до 24 часа.

Днес в областната администрация на Враца е била проведена координационна среща с участието на експерти на Министерството на енергетиката, на "Електроенергийния системен оператор" ЕАД, на ЧЕЗ и на кметове и представители на общините от областта.

Координирано с Министерството на енергетиката, екипи от "Електроенергийния системен оператор" ЕАД са се включили в отстраняването на авариите. Възстановени са скъсани проводници на 32 места, както и три счупени стълба, подменени са 41 изолатора и 23 конзоли.

Към 8.00 часа на територията на "Електроразпределение ЮГ" ЕАД, "Електроразпределение Север" АД няма населени места с прекъснато електрозахранване. Преносната мрежа, собственост на "Електроенергийния системен оператор" ЕАД, работи нормално и без аварии. Към 13 часа днес товарът на електроенергийната система е 5424 мегавата.